BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Hükümeti geren FINDIK alımı başlıyor

Toprak Mahsulleri Ofisi, yarından itibaren fındık alımlarına başlıyor.

Abone ol

Mahsulleri Ofisi (TMO), "8 milyon kişinin ekmeğini ilgilendirdiği" belirtilen fındık alımlarına yarın başlıyor. Alım kampanyası ile TMO, AB'ye uyum sürecinde, ''müdahale kuruluşu'' olma yolunda, faaliyet alanını, hububat, haşhaş, mercimek ve pirinçten sonra fındık ile genişletmiş olacak. Irak pazarının kapandığı dönemde patates ihracatının durması nedeniyle, TMO'nun patates alması da gündeme gelmiş, açıklama yapılmasına rağmen fiili alım olmamıştı.

TMO'nun fındık alımı, rekolteye bağlı olarak fındık fiyatlarının daha da aşağı inmemesi açısından önem taşıyor. Bu yıl fındık rekoltesinin 700 bin tonun üzerinde olacağı, ancak kuraklık nedeniyle randımanın düştüğü belirtiliyor. Randımanın düşüklüğü, üreticinin eline geçecek fiyatı da düşürüyor.

Giresun kalite 50 randımanlı fındık için belirlenen 4 YTL'lik fiyat ile üreticinin eline, yüzde 5,1'lik kesinti nedeniyle 3,8 YTL para geçecek. Her bir birimlik randıman artışında fiyat 10 YKr artacak. Parite, levant kalite fındık için 0,95, sivri fındık için de 0,92 olarak belirlendi. TMO alımlar için 50 merkez belirledi. Bu merkezlerde kurulan çadırlarda randıman ve nem ölçümleri yapılarak, fındık alınacak.