BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

PKK için ilk randevu

PKK'yı bitirmek için Washıngton-Ankara hattında kurulan "özel hat" çalışmaya başlıyor.

Abone ol

Türkiye ile ABD'nin PKK'yla mücadele için atadıkları
'koordinatörler' çarşamba günü ilk toplantıda bir araya gelecek. ABD'nin koordinatörü emekli Orgeneral Joseph Ralston'ın toplantıdaki muhatabı Türkiye'nin 'Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Temsilcisi' olarak atanması kararlaştırılan emekli Orgeneral Edip Başer olacak. Türkiye, PKK ile diyaloğu çağrıştaracağı endişesiyle 'PKK Koordinatörü' nitelemesini kullanmaktan kaçınıyor. Başer'in atanmasına ilişkin prosedürün pazartesi yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında netleştirilmesi bekleniyor. Diplomatik kaynaklar, Başer'in, Başbakanlık bünyesindeki Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Temsilcisi olarak görev yapacağını belirttiler.

Ralston, Ankara'da Türk tarafıyla ilk toplantıları 13-14 Eylül tarihlerinde yapacak. Toplantıya iki ülke diplomatları da katılacak. Başer'in yanı sıra toplantıda Dışişleri Bakanlığı Güvenlik ve İstihbarat İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Hayati Güven başkanlığındaki bir ekip de yer alacak.

Somut adımlar için strateji

PKK toplantılarında Türkiye'nin PKK'ya karşı ABD'den beklediği 'somut adımlar'ın daha da somutlaştırılıp hayata geçirilmesi için yeni stratejiler de belirlenmiş olacak.
İlk toplantıdan çıkan sonuçlar büyük olasılıkla 2 Ekim'de ABD Başkanı George Bush ile Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Washington'da yapacağı görüşmede karara bağlanacak. Türkiye ve ABD arasındaki ikili toplantılar sürerken, bir yandan da Irak'ın da katılımıyla yapılacak üçlü toplantılar olacak.

(Radikal)