BIST 10.240
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.394,22
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi karşıtı gösteriler Trablus'a uzandı

Libya'da Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi karşıtı gösteriler ilk kez başkente uzandı, Trablus'ta silah sesleri duyuluyor. Kaddafi'nin oğullarından Seyf El İslam Kaddafi ülkesinin kaosun içinde olduğunu söyledi.

Abone ol

Libya'da hükümet karşıtı gösteriler başkent Trablus'a da uzandı.

Hükümet karşıtı gösteriler sonunda başkent Trablus'a da uzandı

Kent sokaklarında düzenli silah sesleri duyulurken, slogan atan kalabalık gruplar rejimin devrilmesi yönünde sloganlar attı.

Aralarında karakolların da olduğu bazı binaların ateşe verildiği bildiriliyor.

Trablus'un merkezindeki Yeşil Meydan'da Kaddafi'nin destekçileri ve karşıtları arasında çatışma çıktığı yolunda haberler var.

Görgü tanıkları güvenlik güçlerinin göstericilere karşı gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandıklarını söylerken, Libya Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi'nin nerede olduğu bilinmiyor.

Ülke yetkilileri gazetecilerin ülke içinde hareketini sınırladığından, Libya'da durum belirsiz.

Kaddafi: Ülke bir kaosun içinde

Libya'da tüm bu gelişmeler yaşanırken, Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi'nin oğlullarıdan Seyf El İslam Kaddafi, devlet televizyonundan halka hitap etti.

Seyf El İslam Kaddafi, ülkesinin bir kaosun içinde olduğunu, ayrılıkçı bir hareketin Lübya'nın bütünlüğünü tehdit ettiğini söyledi.

Kaddafi ayrıca Bingazi kentindeki gösteriler sırasında ölenlerin sayısının 14'ü aşmadığını belirtti, yabancı medyayı şiddet olaylarını abartmakla suçladı.

Libya'da son döneme dek hükümet karşıtı gösteriler büyük oranda, Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi'ye muhalefetin en yoğun olduğu, ülkenin doğusuyla sınırlıydı.

Göstericilerin daha önce, güvenik güçleriyle çatışmalar sonrası ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi'de kontrolü büyük oranda ele geçirdikleri bildirilmişti.

Bingazi de bazı hastaneler de dün hizmet vermekte zorlanmıştı.

Kentin hastanelerinden birinde görevli bir doktor sadece dün öğleden sonra kendilerine 50 ceset getirildiğini söylemişti.

Güvenlik güçlerinin protestoculara karşı ağır silalar kullanması sonrası Bingazi'de 200'den fazla kişinin öldüğü bildiriliyor.

Libya'nın, merkez Mısır'ın başkenti Kahire'de olan Arap Birliği'ndeki temsilcisi Abdül Menem el-Huni, hükümetin göstericilere karşı aşırı güç kullanmasını protesto edip, istifa etti.

Libya'dan Avrupa Birliği'ne uyarı

Öte yandan Libya Avrupa Birliği'ni, Kuzey Afrika'dan kaçak göçün önlenmesine yönelik işbirliğini askıya alabileceği yolunda uyardı.

Trablus Yönetimi, Avrupa'nın hükümet karşıtı gösterileri teşvik edeceğini düşünmesi halinde, bu yola gideceğini bildirdi.

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve diğer Batılı ülkeler daha önce Libya hükümetinin göstericilere karşı silahla orantısız güç kullandığını ve bunun kabul edilemeyeceğini belirtmişlerdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Libyalılara, bu tip eylemlerin uluslararası çapta kınanacağını söylediğini açıklamıştı.