BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Libya'daki Türklerin can güvenliği yok!

Silah sesleri altında mahsur kalan Türk vatandaşları, Türkiye'ye getirilmeyi bekliyor

Abone ol

Kaddafi'ye karşı ayaklanmaların yaşandığı Libya'da mahsur kalan Türk vatandaşları, yaşananları ve sıkıntılarını NTV'ye anlattılar.

Tunus ve Mısır’ın ardından isyan ateşinin en fazla hissedildiği yer artık Libya. Kaddafi karşıtlarının ayaklandığı ülkede, en yoğun çatışmalar ise Bingazi’de yaşanıyor. Son olarak muhalifler ile Kaddafi yandaşlarının başkent Trablus’da da çatıştığı haberleri gelirken, Türkiye’yi en fazla ilgilendiren konu ise bu ülkedeki vatandaşları.

Türklere ait şantiyelerin basıldığı, işçilerin saldırıya uğradığı haberleri gelirken, bir başka sıkıntı da Bingazi havaalanında yaşanıyor.

Türk yetkililerden şu ana kadar 581 kişinin Türkiye’ye getirildiği açıklaması gelirken, Bingazi havaalanındaki durumu NTV yayınına bağlanan Türk vatandaşları anlattı.

Murat Dilli / işçi
"Sabah 7 gibi kamplarımıza girdiler, kendi imkanlarımızla ve Libyalı arkadaşların taksileriyle havaalanına geldik. Çatışmaların arasıından geçerek geldik. Şu an silah sesleri buraya kadar geliyor. Yakşaşık 3500 Türk var burada ve herkes çok tedirgin. Yetkilierin bizi aldırmalarınını bekliyoruz..."

İlhan Kral / işçi
"Şu an havaalanında yaklaşık 3800 Türk var ve yetkili olarak bir Allah’ın kulu yok. Silah sesleri altındayız ve kafamızın üzerinde mermiler uçuşuyor; can güvenliğimiz yok. Alan güvenliği temin edilemediği için de THY’nin uçak gönderemediği haberleri alıyoruz.

Sefillik diz boyu ve bu telefonla anlatılmaz. Kamera ve telefonlara el konuldu, yemek ve su yok; ne zaman geleceğimizle ilgili bilgimiz de yok. Yağmalamalar oldu ve pasaportunu yitiren arkadaşlarımız var. Hakikaten çok çaresiz durumdayız. Alan boş, çalışan yok, konsolosluktan bir yetli yok... Sonsuz bir bekleyiş içindeyiz..."

Servet Zengin / işçi
"
Burada 3000 civarında kişi var. Askerler içeride tutuyor ve yatmış haldeyiz. Bingazi havaalanının dış hatlar bölümünün 100 metre uzağında çatışmalar sürüyor. İnsan ve silah sesleri geliyor. Uçak gelecek haberleri var. Kadınlar ve çocuklar var, ağlayanlar var o çok üzücü bir durum; panik heldeyiz..."

Erdinç Şimşek / Bingazi havaalanı
"İki kişi geldi, yönetimi el aldıklarını söyledi. Şu anda içeriye girdiler, telefonlarımızı alıyorlar..."

Hüseyin Alkan / Jalu’da mahsur kalan Türk vatandaşı
"Yetkilier doğru söylemiyor, kampımız basıldı ve şu an proje müdürümüzü istiyorlar. Polis ve güvenlik yok, yemek yok, çölün ortasındayız..."

BİNGAZİ'YE EKİP GÖNDERİLECEK

Bu arada, Libya'daki Türk vatandaşlarının durumunu ele almak üzere 7 kurumun üst düzey yetkilileri Dışişleri Bakanlığı’nda toplandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleşen toplantıda Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Denizcilik Müsteşarlığı ve Türk Kızılayı’nın üst düzey yetkilileri katılıyor.

Türk vatandaşlarının tahliyesi için Türk Büyükelçiliği'ne destek sağlamak üzere Dışişleri Bakanlığı’nca yarın Bingazi'ye 5 kişilik bir ekip de gönderilecek. Bingazi Havaalanı'nda Türkiye'ye getirilmeyi bekleyen vatandaşların gıda ihtiyacının karşılanması için Kızılay tarafından hazırlanan bin 500 kişilik kumanyanın da buraya ulaştırılacağı belirtildi.