BIST 10.267
DOLAR 32,31
EURO 34,85
ALTIN 2.412,90
HABER /  GÜNCEL

Kaçak sigaraya kökten çözüm

Kaçak sigaralara kökten çözüm. Sokaktan toplanacak boş sigara paketleri, sahte ve kaçağı ortaya çıkaracak.

Abone ol

Sigara sektöründe bulunan kaçak ve sahte sigaralar konusunda elde net bir veri bulunmazken, sigara üreticileri buna noktayı koymak üzere harekete geçti.

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, belli bir örneklem dahilinde, cadde ve sokaklardan toplanacak boş sigara paketleri yoluyla, sahte ve kaçak sigara miktarı belirlenmeye çalışılacak.

Gümrük Müsteşarlığı'nın önderliğinde bir araya gelen sigara üreticisi firmalar, dünyada bir çok ülkede, benzeri araştırmalar gerçekleştirmiş, İsviçre merkezli olan MSI adlı bir pazar araştırması firması ile anlaşmaya vardı.

29 İLDEN ÖRNEK ALINACAK

Çalışma kapsamında 29 ilden, toplam 20 bin adet boş sigara paketi toplanacak. Söz konusu iller arasında Ankara, İstanbul ve İzmir'in yanı sıra Gaziantep, Bursa, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Batman ve Adıyaman gibi iller bulunuyor.

ÇALIŞMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Firma ile anlaşma yapılırken, çalışmanın bedelinin yarısının tüm firmalarca eşit oranda, diğer yarısının ise pazar paylarına göre ödenmesi benimsendi. Bunun yanında çalışmanın başlayabilmesi için firmaların eşit olarak ödeyeceği yüzde 50'lik ilk dilimin ödenmesi gerekiyor. Katılımcı firmaların tümünün bunu ödemesinin ardından çalışmanın başlaması ve 4-5 ay içinde sonuçlandırılması öngörülüyor.

SAHTE VE KAÇAK ORANI

Bilindiği üzere sigara sektöründe, yüzde 5-15 arasında değişen oranlarda sahte ve kaçak olduğu yönünde tahminler ortaya konuyor. Bunlar bilimsel bir veriye dayanmazken, yapılacak çalışmayla bu oranın net olarak ortaya konulması hedefleniyor.