BIST 10.677
DOLAR 32,21
EURO 34,98
ALTIN 2.430,35
HABER /  GÜNCEL

Fransaya çok sert soykırım cezası

Türkiye sözde soykırımı suç sayan Fransa'ya sessiz kalmadı. Ankara askeri alanda çok sert bir önlem aldı.

Abone ol

Türkiye, Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlere ceza verilmesini öngören taslağı parlamentosundan geçiren Fransa'ya sessiz ama en sert önlemi, uygulamaya soktu.

Türkiye'nin, Fransız uçaklarının Türk hava sahasını kullanmaları için yıllık olarak verilen "blok izinleri" iptal ettiği ortaya çıktı. Blok izinlerin kaldırılmasıyla Fransız uçakları, Türk hava sahasını her uçuş için "önceden izin alarak" kullanmak zorunda bırakıldı.

Bu karar, Fransa Ulusal Meclisi'nin geçen ekimde Ermeni soykırımını reddedenlere ceza verilmesini öngören yasa taslağını kabul etmesinin ardından "Fransa ile askeri ilişkileri askıya alma" politikası çerçevesinde uygulamaya sokuldu.

Kararı, Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın önerisi üzerine geçen yılbaşından hemen önce Bakanlar Kurulu tarafından alındı. Bu karar, Fransa'nın Türkiye hava sahasını kullanarak Afganistan'da görev yapan 700 kişilik askeri personeline yönelik ikmal faaliyetlerini de ciddi anlamda sıkıntıya sokacak.

Blok iznin iptal edilmesiyle birlikte Fransız askeri uçakları, Türkiye üzerinden yapacakları her uçuş için önceden Türk makamlarından izin almak zorunda kalacak. Fransa tek tek izin alınmasının, Afganistan'a uçuşlar için önemli bir zaman kaybı olacağını ileri sürüp Türkiye'yi NATO'ya şikâyet etti.

Fransa, NATO'ya "Afganistan operasyonu sıkıntıya düşer" diye de gözdağı verdi. Türkiye, NATO ülkelerinin çoğunluğuna, müttefik olarak hava sahasını kullanmak için her yıl blok izin veriyor. Blok izinler çerçevesinde, Türk hava sahasından geçecek ittifak uçakları, Türk makamlarına sadece hava sahasını kullanma amacını bildiriyorlardı. Fransız uçakları, uçuş amacını bildirip Türk hava sahasını kullanabiliyorlardı. Ancak Bakanlar Kurulu kararının ardından, Fransa her uçuş için ayrıntılı bir prosedürle Türkiye'den izin almaya başladı. Türkiye'nin izin taleplerini reddetmediği, ancak uzun incelemelerden sonra Fransa'ya izin verdiği öğrenildi.