BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Bahar yorgunluğunu atın

Havaların ısınmasıyla birlikte bahra yorgunluğu vakaları arttı. Peki bu yorgunluktan nasıl korunabiliriz

Abone ol

Bahar yorgunluğu, hemen herkesin mevsim dönüşlerinde hissedebildiği bir takım ruhsal ve bedensel belirtilere verilen genel isim olarak ele alınıyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Dahiliye Uzmanı Dr. Sadi Rüştü Vural, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yaprak Ataker ve Psikiyatrist Dr. Banu Büyükkal, havaların ısınmaya başlamasıyla baş gösteren “Bahar Yorgunluğu”nu rahat atlatma yollarını anlattılar.

YORGUNLUKTAN KORUNMA ÖNERİLERİ
Eğer altta başka bir hastalık yoksa yorgunluktan korunmak için alınabilecek bazı önlemler bulunuyor. Yorgunlukla baş edebilmek için öncelikle enerjinin doğru kullanılmasının öğrenilmesi gerektiğini belirten Dr. Yaprak Ataker:
“Çalışma ve dinlenme periyotlarını iyi ayarlamak, çalışırken vücut mekaniklerini doğru kullanmak, çalışma ortamının iyi havalandırmak alınacak önlemler arasında sayılabilir. Özellikle B ve C vitaminleri, potasyum ve çinko içeren besinler ile yeterli düzeyde karbonhidrat alımı yorgunluktan korunmada önem taşır” dedi.

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN
Vücudun çok hafif düzeyde susuz kalmasının dahi metabolizmayı yavaşlattığını hatırlatan Dr. Yaprak Ataker, günde en az 8-10 bardak su içilmesi ve gazlı içecekler, kahve ve çayın mümkün olduğunca az tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi. Düzenli yapılan egzersizin de yorgunluk üzerinde etkisi olduğunu söyleyen Dr. Ataker, “Düzenli egzersiz ile metabolizma hızlanır ve dinlenmiş duruma göre daha fazla enerji oluşumu sağlanır. Kalp damar sisteminin ve solunumun düzenlenmesini, dokulara yeterli düzeyle oksijen taşınımını sağlar. Özellikle aerobik tipte olan yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme, dans gibi egzersizler tercih edilmelidir” diye konuştu.