BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmirin iş gücü haritası çıkarılıyor

Türkiye İstatistik Kurumu'nda düzenlenen törenle İzmir İşgücü Piyasası Araştırma 2010 Protokol'ü imzalandı.

Abone ol

İzmir'in iş gücü piyasasının ortaya çıkması için ilk adım atıldı.
İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türkiye'nin başlıca sorunlarından biri olan işsizliğe karşı doğru çözümlerin bulunması için eşzamanlı olarak çalışarak gerekli hamleyi yapacak.

 Törene, İzmir Vali Yardımcısı Fatih Ahmet Kurt, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, TÜİK Başkan Yardımcısı Musa Yılmaz ve İEÜ Rektörü Prof.Dr. Attila Sezgin katıldı.

İmzalanan protokolle toplam istihdamın yüzde 94'ünü oluşturan 29 iş sektöründen 88 mesleğin araştırması yapılacak ve ihtiyaç duyulan meslek ve eğitimin ihtiyaçları belirlenecek.

TÜİK İzmir Bölge Müdürü Rıdvan Yaka, proje için ocak ayından itibaren çalışmayı planladıklarını ve protokolün imzalanmasından sonraki 5 ay içinde sonuçları almaya başlayacaklarını söyledi. İş gücünün hem arz hem de talep profilinin çıkarılmasına yönelik çalışma yapılacağını belirten Yaka, bu tip bir çalışmanın Türkiye'de ilk olduğunu söyledi.

Haziran, temmuz ve ağustos aylarında başlarında sorumlular ve uzmanlarımız olmak üzere 92 TÜİK personelinin 3 bin 800 hane ve 4 bin 100 işyerini ziyaret ederek gerekli bilgileri derleyeceklerini ifade eden Yaka, şöyle konuştu: "Meslek, eğitim, ücret bilgileri alınarak iş gücü piyasası değerlendirmesine dönük veri elde edilmiş olacak.

Çalışmayla hane ve işyerlerinden talep edilen bilgilerin sağlıklı ve eksiksiz olarak verilmesi önemli. Araştırma, istihdam ve işsizlik sorununun çözümüne yönelik olmak üzere ilimizdeki iş gücü yapısı, sektörler bazında ihtiyaç duyulan personel, meslek, nitelik ve eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi açısından önem taşıyor.

İzmirlilerden gönüllü katılım bekliyoruz. Tabii gönüllü katılım olmazsa yasanın verdiği bilgi toplama yetkimizi kullanacağız."
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da İzmir'de işsiz sayısının 2008 - 2009 yıllarında 71 bin kişi arttığını söyledi. 227 bin işsizin bulunduğu İzmir'de bazı sektörlerin çalıştıracak eleman bulamadığına işaret eden Demirtaş, çalışacak eleman bulunsa da yetişmiş olmadığını ve bu durumun istihdam piyasasındaki çarpıklığın en net göstergesi olduğunu bildirdi.

İZTO'nun bilgisayar ve donanımları sağlayacağını, soru formlarını bastıracağını, anketörlerin ulaşım masraflarını karşılayacağını ifade eden Demirtaş, İEÜ'nün de araştırmanın analizinde devreye gireceğini, ekonomik analiz modellemeleri oluşturacağını, araştırma sonuçlarını verilerin tesliminden itibaren üç ay içinde yayın haline getireceğini ifade etti.