BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.439,08
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmir-İstanbul arası 3.5 saat olacak!

Türkiye'nin en büyük otoyol projesi için imzalar atıldı. İstanbul-İzmir arası artık çok ama çok yakın.

Abone ol

Türkiye ulaşımda dev hamlelere imza atıyor. 'Süper Proje' için imzalar atıldı. İstanbul-İzmir 3.5 saate inececek.

Türkiye’nin en büyük otoyolu projesi olan ve İzmit Körfez geçişiyle bağlantı yolları dahil olmak üzere yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir otoyoluna ilişkin sözleşme imzalandı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, proje için "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Yap-İşlet-Devret modeliyle bir seferde yapılan en büyük projedir'' ifadelerini kullandı.

DOLAYLI İSTİHDAM 50 BİN KİŞİ

Törene, sözleşmeye imza atan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldı, Yüksel ve Gökçay firmalarının temsilcileri katıldı.
Proje için gelecek 20 ayda 7 ayrı şantiye kurulacak ve 10 bin kişi doğrudan istihdam edilecek. Dolaylı istihdam sayısı ise 50 bini bulacak.

EN BÜYÜK PROJE

Projenin bir diğer özelliği ise Yap-İşlet-Devret modeliyle bir seferde gerçekleştirilen en büyük proje olması. Projenin yaklaşık maliyeti ise kamulaştırmalarla birlikte 11 milyar TL. Proje kapsamında inşa edilecek olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ise toplam açıklığı nedeniyle dünyanın en büyük ikinci köprüsü olacak. Tüm hukuki engellerin aşıldığı projede ilk temelin 2 ay içinde atılması bekleniyor. Yolun tamamının ise 7 yıl içinde bitirilmesi hedefleniyor.

22 YIL 4 AY İŞLETME HAKKI

Projenin yüklenicileri de otoyolu yapım dahil 22 yıl 4 ay işletme hakkına sahip olacaklar. Projedeki köprünün toplam uzunuluğu ise 3 bin metre olacak. Ayaklar arasındaki uzunluk ise bin 700 metre olarak öngörülüyor. Bugün yaklaşık 1 saat süren İzmit körfez geçişinin de köprünün yapımının ardından 6 dakikaya inmesi öngörülüyor.

BURSA BİR SAAT

Proje tamamlandıktan sonra azami hız kurallarına uyulduğunda Bursa'ya 1 saatte, İzmir'e 3-3.5, Eskişehir'e 2.5 saatte ulaşılabilecek.