BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,00
ALTIN 2.325,63
HABER /  EKONOMİ

İsviçreli ekonomist kur yükselişindeki gerçeği açıkladı

İsviçreli ekonomist Charles-Henry Monchau, dünya piyasalarında toplu bir düşüş yaşandığını, kur yükselişinin sadece Türk Lirası (TL) ile alakalı bir durum olmadığını söyledi.

Abone ol

TÜRKİYE'de döviz kurlarındaki yukarı yönlü artış sürüyor. Türk Lirası (TL) karşısında rekor üstüne rekor kırılırken uzmanlar bu durumu doların son zamanların en güçlü noktasında olmasına bağlıyor.

Bloomberg HT'ye konuşan Syz Group'un baş yatırım sorumlusu İsviçre kökenli ekonomist Charles-Henry Monchau, dünya piyasalarında dolar karşısında değer kaybeden tek paranın Türk Lirası olmadığını söyledi. Monchau, doların güçlü olduğu dönemlerin küresel piyasalarda bir risk durumu oluşturduğunu ifade ederken şunları söyledi:

"Sanıyorum ki geçen hafta yaşanan şey piyasaları şaşırttı, şok ortamı yarattı. Türk Lirası'nın da tepki verdiği gördük. Görünüşe göre yetkililer büyüme yanlısı bir gündemle ilerlemek istiyorlar. O yüzden faizleri indiriyorlar. Evet, aslında Türkiye'de büyüme var. Bu yıl yüzde 9'luk bir büyümeden bahsediyoruz. İhracat, turizm çok iyi bir iş çıkarıyor ancak Türk Lirası'nın bu kadar değer kaybı yaşaması bir risk. Çünkü dış finansal ihtiyacı var. Bu da bir risk yaratıyor.

"Uzun vadede Türkiye'nin temelleri çok güçlü"

Uzun vadede Türkiye'nin temelleri çok güçlü, yüksek büyümenin yaşandığı bir ekonomi. Ancak şunun altını çizmek istiyorum, aslında bu durum sadece Türk Lirası ile alakalı bir durum değil. Şu an doların çok güçlü olduğu bir noktadayız. Avro karşısında yılbaşından bu yana yüzde 8 gibi bir büyüme kazandı. Farklı gelişen piyasalarda gerileme olduğunu görüyoruz. Sadece Türkiye değil, Brezilya veya Polonya'ya da bakabilirsiniz. Çünkü ne zaman güçlü dolar olursa bu yaşanır. Bu küresel bir risk olur piyasalar için sadece Türkiye ile alakalı bir durum değil. Bu küresel bir risk durumudur şu an."