BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,78
ALTIN 2.501,53
HABER /  SAĞLIK

İşte Türkiye'deki tiryaki gerçeği

Dr. Nevin Fazlıoğlu, Türkiye'deki ürkütücü sigara gerçeğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Dr. Nevin Fazlıoğlu, Türkiye'deki ürkütücü sigara gerçeğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Fazlıoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün, artan sigara tüketimine dikkat çekmek, tütün kullanımının etkilerini ve kullanımını azaltmak amacıyla her yıl 31 Mayıs gününü "Dünya Tütünsüz Günü" olarak ilan ettiğini hatırlattı.

Fazlıoğlu, bu doğrultuda yapılan çalışmalara rağmen dünyada yaklaşık 1,5 milyar, Türkiye'de ise 17 milyon kişinin sigara tiryakisi olduğunu dile getirdi. Bu sayının 15 yaş üstü dünya nüfusunun üçte birine denk geldiğini, bunun 2025 yılında 1.6 milyara, 2030 yılında ise 2 milyara ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Fazlıoğlu, tütün kullanımı ve tütün kullanımının zararlarıyla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

"Her yıl dünyada 5 milyon, Türkiye'de ise 100 bin kişi yaşamını sigaraya bağlı bir nedenden dolayı kaybetmektedir. Bu sayının 2030 yılına kadar dünyada 10 milyon kişiye, ülkemizde ise 240 bin kişiye yükseleceği tahmin edilmektedir. Sigara dumanı çoğu toksik, kanserojenik ve mutajenik olduğu bilinen 4 binden fazla kimyasal madde içerir. Sigaranın neden olduğu sağlık sorunları ise başka etkenlerle kıyaslanamayacak kadar fazladır.

Sigara, içmeyenlerin de sağlığını etkiler. Her yıl 10-15 bin kişi çevresel tütün dumanı nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara dumanına maruz kalan bir pasif içici kansere yol açan 250'den fazla maddenin yanı sıra üreme ve gelişmeye karşı toksik etkili en az 6 maddeye de maruz kalmaktadır. Sigara dumanının oluşturduğu hava kirliliği dizel motorlu bir aracın oluşturduğu hava kirliliğinden 10 kat daha fazladır. Çevresel tütün dumanı A sınıfı kanserojendir. Pasif içicilerde mortalite (ölüm) ve morbidite (hastalık) gelişme riski hiç sigara dumanına maruz kalmayanlara göre 2-10 kat daha fazladır."

Dr. Fazlıoğlu, sigara dumanının içindeki zararlı maddelerin yaklaşık yüzde 90'ının uçucu gazlar şeklinde havaya karıştığını belirterek, "Bu zararlı maddelerden korunmanın tek yolu kapalı ortamlarda sigara içilmemesidir. Tütün kontrolü, bir toplumun tütün kullanımını azaltmak (olanaklı ise yok etmek), tütün kullanmayanların başlamasını engellemek ve ikinci-el (pasif) tütün dumanından zarar görmesini önlemek, özetle tütünden doğacak zararlara karşı toplum sağlığını korumak amacıyla geliştirilen stratejileri kapsar." dedi.

TÜTÜN KANSERİN EN BİRİNCİ NEDENİDİR

Dr. Nevin Fazlıoğlu, zararları konusunda kuşkuya yer vermeyen bilimsel araştırma sonuçlarının sigara ile mücadeleyi zorunlu kıldığını aktardı.

Fazlıoğlu, "Bu mücadelenin bir ayağını toplumu bilinçlendirmek ve özellikle gençlerin sigaraya başlamalarını önlemek, diğer ayağını ise sigara içenlere bu alışkanlığı bırakmalarında destek olmak oluşturmaktadır. Sigaranın bırakılması, sigaraya bağlı ölüm riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. 50 yaşından önce bırakanlar sonraki 15 yılda sigaraya bağlı oluşan hastalıklardan ölme riskini yüzde 50 azaltmış olur. Tütün kontrolünün üç temel ögesi sigaraya başlanmanın engellenmesi, kişilerin sigarayı bırakmasının desteklenmesi ve pasif içicilikten korunmadır.Tütün kontrolü uygulamaları sonucu sigara içenlerin yüzde 11'i sigarayı bırakmış ve toplumun yüzde 46'sı çevresel tütün dumanına daha az maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Bu rakamların Türkiye verilerine uygulanması ve sigara içenlerin sayısında yüzde 10 azalma sağlanması, 1 milyon 700 bin kişinin sigara bağımlılığından kurtulması ve 850 bin erken ölümün önüne geçilmesi anlamına gelmektedir" diye konuştu.