BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,67
HABER /  POLİTİKA

19 BDP'li belediyeden özerklik hazırlığı

Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun mitingleri öncesi Diyarbakır hareketlendi. 19 belediye başkanı özerklik için harekete geçti.

Abone ol

İNTERNETHABER

DİYARBAKIR- DTK ve BDP'nin bir süredir tartışmaya açtığı Demokratik Özerkliğin ilanı için bir adım daha atıldı. Diyarbakır Kent Konseyi "Demokratik özerk yönetim ilanı ve fiili inşa sürecini hızlandırma" kararı aldı. Çağrıya Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu BDP'li 19 belediye başkanı karşılık verdi.

Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun yapacağı mitingler öncesi tüm Türkiye'nin gözlerinin çevrildiği Diyarbakır BDP'li belediye başkanlarının, "Demokratik özerklik" açıklaması ile hareketlendi.

HAKLAR YASALARDAN ÖNCE GELİR

BDP il binası önünde basın mensuplarının karşısına geçen 19 belediye başkanı AK Parti hükümetinin daha demokratik bir yönetim sistemi için adım atmamasını eleştirdi. "Haklar yasalardan önce gelir" diyen başkanlar şunları söyledi:

"Kürtler demokratik bir cumhuriyette, demokratik bir anayasada kendi statülerini belirlenmesini istemektedir. Bu demokratik özerkliğin geliştirilmesiyle mümkündür. Demokratik bir anayasa kamusal alanda Kürtçenin ve farklı dillerin kullanılması kabul edilmelidir. Birçok kurumsal yetkiler yerellere devredilmelidir. Siyaset ve mevcut iktidarlar toplumun bu beklentilerine cevap vermezse, toplumun kendi demokratik işleyiş mekanizmalarını da oluşturacağı bilinmelidir."

BAŞBAKAN YENİ BİR ŞEY SÖYLEMEYECEKSE GELMESİN

Belediye başkanları bu açıklamayı saygıyla karşıladıklarını ve katıldıklarını ilan ettiler ve şu taleplerde bulundular:

- Çatışmasızlık sürecinin değerlendirileceği 15 Haziran tarihinden önce hükümet, demokratik bir anayasanın oluşturulması konusunda açıklama yapmalıdır.

- 1 Haziran 2011 tarihinde Başbakan Tayyip Erdoğan Diyarbakır'da seçim mitingi yapacaktır. Şu ana kadar ülkenin demokratikleşmesi ve Kürt sorunun çözümü konusunda herhangi bir adım atılmamıştır. Eğer yeni bir şey söylenmeyecekse, Başbakan'ın Diyarbakır'a gelişinin bir anlamı olmayacaktır.

- Bu gelişmeler ışığında devleti, hükümeti ilgili tüm kesimleri Kürt sorunu ve demokratikleşme konusunda adım atmaya çağırıyoruz.

19 BELEDİYEDEN ÖZERKLİK HAZIRLIĞI

Belediye başkanlarının açıklamasına Diyarbakır BDP il Genel Meclisi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Bağlar, Sur, Yenişehir Kayapınar Çınar, Silvan, Ergani, Bismil, Hani, Dicle, Kocaköy, Kaygısız, Özekli, Kuyular, Ağaçlı, Kulp, Lice ve Eğil Belediye başkanları ile Meclis üyeleri imza attı.

İŞTE DESTEK VERİLEN O AÇIKLAMA

Diyarbakır İl Konseyi adına bir gün önce, "Dayatılan statüsüzlüğe karşı Demokratik Özerkliği fiilen geliştirme ve eksik kalan boyutlarını tamamlayarak demokratik özerk yönetimimizin ilanını ve fiili inşa sürecini hızlandırarak tamamlama kararı alınmıştı.