BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

İşte Japonları deprem sırları!

Van'daki deprem felaketi, dünya ülkelerinin bu afetle nasıl başaçıktığı sorusunu da beraberinde getirdi.

Abone ol

Deprem felaketiyle hemen hergün yeniden yüzleşen ve "depremle yaşamayı öğrenen" Japonya ise bu ülkeler arasında başı çekiyor. Japonya'da uygulanan sistemde ise neredeyse her şey Türkiye'deki uygulamanın tam tersi...

Deprem ülkesi olan Japonya'nın Altyapı Bakan Yardımcısı Satoru Nishikawa deprem sırlarını anlattı.

İşte o sırlar...

DENETİM: Türkiye'de müteahhitler, yapı denetimi firmalarına bu işi parayla yaptırırken Japonya'da belediyeler tüm denetimi daha proje aşamasından üstleniyor.

İZİN İPTALİ: Denetçiler inşaatlara habersiz baskınlar düzenliyor. Ansızın yapılan bu baskınlarda izin iptal edilebiliyor.

İYİ KONUTA UCUZ KREDİ: Konut kredisi için başvurular inşaat planıyla yapılıyor. Binanın dayanıklılığı satandardın üzerindeyse düşük faiz uygulanıyor. Ucuz kredi sistemi insanları sağlak evlere yöneltiyor. Ayrıca gayrimenkul projelerinin reklamları dayanıklılık üzerine kuruluyor.

ÖZEL DEPREM PROGRAMLARI: Depremden etkilenen insanlar, özelilkle okul çağındaki çocuklar için travma sonrası stres bozukluğu programları geliştirildi.

TATBİKAT ŞART: Eylül ayının ilk haftası "Afet Önleme Haftası". Bir hafta boyunca ülke genelinde halk katılımıyla tatbikatlar, seminerler gerçekleştirilyor.