BIST 10.219
DOLAR 32,18
EURO 34,70
ALTIN 2.441,15
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Vergi zammı en çok onları vurdu

Hükümet ÖTV artışı için aniden karar alınca piyasalar alt üst oldu. En büyük zararı da kuşkusuz O'nlar aldı.

Abone ol

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, bir gece ansızın gerçekleşen vergi artışlarını otomotiv sektörünün yurtdışı merkezlere anlatamadığını belirterek, "Tam yabancılara pazarın istikrarlı gittiğini, satışların her yıl belli oranlarda arttığını anlatırken, bir anda bu tip vergisel değişimler bizi zor duruma sokuyor" dedi.

Bir gece ansızın vergi artışı yerine bunun en azından 10-15 gün önce uyarılması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar şöyle konuştu:

"İngiltere'de üniversite harcının artacağı 2 yıl önce söyleniyor buna rağmen protestolar yapılıyor. Biz bu kadar bir süre değil sadece 15 gün istiyoruz. 3-4 ay önce söylense ithalatı artırıcı bir etkisi olur ama en azından 15 gün önce söylenmesi stok yönetiminin daha iyi yapılmasını, Türkiye'nin kaynaklarının boşa harcanma-masını sağlar. Yurtdışından daha fazla araç ve destek istediğimiz bir dönemde bu tip anlık artışlarla zor durumda kalıyoruz. Diğer taraftan yeni yatırım çekmeye çalıştığımız bir dönemde bu tip artışlar yatırımların önünü de kesiyor."

ZARAR 30 MİLYON EURO

Lüks otomobil markalarının son 3 ayda zararına satış yaptıklarını kaydeden Bayraktar, buna kendi bünyelerindeki Infiniti markasından şu örneği verdi:

"Son 3 aya elimizde 50 adet Infiniti'yle girdik. Bu araçları satmak için zararına satışı göze alıp, ÖTV'yi karşılamaya başladık. Sadece 50 araçtan bizim cebimizden çıkan para 600 bin Euro'nun üstünde. Bunu tüm sektörü vurduğunuzda boşa giden kaynak 20-30 milyon Euro'yu bulur."