BIST 9.976
DOLAR 34,08
EURO 38,07
ALTIN 2.835,81
HABER /  POLİTİKA

İşte Gül'ün 17 Aralık yorumu

Cumhurbaşkanı Gül, 17 Aralık'ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu için hukuk vurgusu yaptı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 17 Aralık'taki soruşturmayla ilgili olarak operasyon yorumu yapmak yerine "Yolsuzluk davası" olarak nitelendirdi.

Gül, 17 Aralık olaylarının Gezi Parkı olaylarıyla ilgisinin olmadığını söylerken, tutuklamaların oy birliğiyle alınmasına dikkat çekti.

Gül'ün bu konudaki bir bir diğer hatırlatması ise hükümetin, operasyon sonrası yaptığı ve eleştirilere neden olan Adli Kolluk Yönetmeliği'ndeki değişikliğe ilişkin iptal kararı oldu. Gül, hukuki sürecin seyrinde devam ettiği yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 17 Aralık'ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla ilgili ilk kez konuştu. Habertürk'te gazetecilerin sorularını cevaplayan Gül, 17 Aralık'ta başlayan operasyonla ilgili olarak, "yolsuzluk soruşturması" ifadesini kullandı.

Yürütülen soruşturmanın kamuoyunun vicdanını rahatlatacak biçimde yürütülmesi gerektiğini de söyleyen Gül, müdühale tartışmalarına ilişkin şu şöyle konuştu:

Vicdanları rahatlatacak bir süreçle, yolsuzluk varsa ortaya çıkarmak, yoksa insanları ikna etmek gerekir. Yolsuzlukların önlenebilmesi için kuralların çok iyi konulşması gerekir. Kuralla iyi değilse herkesi yolsuzluk yapmaya azmettirir. Ne dindarlık, ne vatanseverlik, ne solculuk, ne başka bir şey engel olabilir. Kurallar engel olur. Yolsuzlukla mücadele konusunda bir şeffaflık getirildi, eskiye göre iyi şeyler yapıldı. Ama bunların yeterli olmadığı kanaatindeyim. Sayıştay'ın önemi her zaman ortaya çıkıyor burada. Sayıştay Kanunu ile ilgili benim de çağrılarım oldu.  
 
Yolsuzlukla ilgili herhangi bir iddia olursa bunun sonuna kadar üzerine gidilmeli, ne gerekiyorsa yapılmalı. Kim olursa olsun, herkes için geçerli.
 
YARGIYA MÜDAHALE İDDİALARI
 
Bunların sonuna kadar üzerine gidilmeli, mahkemeler karar vermeli. Burada da hukuk prosedürleri aksamamalı. Eğer burada başka bir nedenle bunların yapıldığı düşünülürse kamuoyunda etki azalır. Ben savcının açıklama yapması, bildiri dağıtması doğru değil.
 
Hiçbir şeyin üstü örtülemez. Bugün olmasa yarın ortaya çıkar. Mahkemenin ve savcıların görevi titiz bir şekilde bunları kuralları çerçevesinde ortaya çıkarmaktır.  
 
EKONOMİK İSTİKRAR BOZULMAMALI
 
Ekonomik istikrar her şeyin başında gelir. Ekonomik istikrar bozulmamalı. Türkiye dünya ile bütünleşmiş bir ülke. Sermayenin dolaşımı serbest. Böyle bir kötüye gidiş olursa, biz kendi gemimizi delmeye başlamış oluruz.  
 
DEVLET DENETLEME KURULU'NU HAREKETE GEÇİRECEK Mİ?
 
Şu anda mahkeme safhası var. Mahkemenin yerine DDK giremez. Ama kurumlar içerisinde herhangi başka bir şey olursa DDK o zaman devreye girer.