BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,68
ALTIN 2.454,59
HABER /  DÜNYA

İsrail ordusu hastane iddiasına kanıt olarak sundu deliller birbirini tutmadı aradaki fark 7 km çıktı

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesinin Filistinli İslami Cihad grubunun fırlattığı roketle vurulduğu yönündeki iddiası için öne sürdüğü "kanıtlar" çelişti. İsrail ordusunun hastane saldırısını Filistinli İslami Cihad grubunun yaptığı iddiasına delil olarak öne sürdüğü “tapelerdeki roket ateşleme noktası” ile yine ordunun paylaştığı harita birbirini tutmadı.

Abone ol

İsrail ordusu, iki Hamas üyesi arasında geçtiğini iddia ettiği görüşmelerin "telefon tapelerini" sosyal medyadaki X hesabından yayımladı.

Paylaşımda, İsrail ordusunun saldırıyı düzenlemekle suçladığı İslami Cihad mensuplarının konuşmaları değil Hamas mensupları olduğu iddia edilen iki kişinin diyaloğu yer alıyor.

Konuşmalarda bir “Hamaslı” diğer “Hamaslı”ya, “…Bu roketlerin İslami Cihad grubuna ait olduğu söyleniyor” diyor. Devamındaki diyalogda aynı kişi sürekli “söyleniyor” şeklinde konuşmayı sürdürüyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari’nin sabah Batılı medya mensuplarıyla yaptığı basın toplantısında da yazılı tercümesini dağıttığı telefon tapelerinde, “Hastanenin arkasındaki mezarlığın oradan atılmış” ifadesi duyuluyor.

Sözcü Hagari, bundan hareketle yüzlerce Filistinlinin can verdiği saldırının İslami Cihad tarafından hastanenin hemen bitişiğindeki mezarlıktan düzenlendiğini iddia etti.

İsrail ordusunun roket haritası ile mezarlık iddiası birbirini tutmadı

İsrail ordusu, X sosyal medya platformundan yerel saatle 01.40'ta yaptığı paylaşımda, Filistinli İslami Cihad grubunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nden attığı bir roketin menziline ulaşmakta başarısız olup kısa mesafedeki El-Ehli Baptist Hastanesine isabet ettiğini savunmuştu.

İsrail ordusu radar sistemlerine dayandığını öne sürdüğü bir harita grafiğinin, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden fırlatılan roket güzergahlarını kanıtladığını iddia etmişti.

7 kilometre fark var

Ancak ordunun paylaştığı “telefon tapelerinde” hastanenin hemen yanında diye geçen mezarlık, haritada işaretli roket çıkış noktalarından oldukça uzakta.

Hastanenin hemen yakınındaki mezarlık ile haritada görünen roket çıkış noktaları arasında kilometrelerce mesafe var.

AA çelişkiyi İsrail ordusuna sordu

AA muhabiri, İsrail Ordu Sözcüsü Doron Spielman'a ordunun sunduğu grafik ve ses kayıtları arasındaki çelişkiyi sordu.

Söz konusu paylaşımı inceleyeceklerini aktaran Spielman, bunun olayı kamuya anlatmak için bir infografik olduğunu, değişmez olmadığını ve konuyla ilgili dönüş yapacaklarını dile getirdi.

Spielman, infografiği hazırlayan bir kişinin bu bilgiyi unutmuş olmasının mümkün olabileceğini dile getirerek hastane saldırısının "İslami Cihad'ın düzenlediğinden ve Hamas'ın da medya kampanyasını yürüttüğünden kesinlikle emin olduklarını" savundu.

Channel 4 televizyonu, İsrail'in hastane saldırısına ilişkin hazırladığı haberinde, İsrail ordusunun konuya ilişkin yaptığı açıklamada kullandığı sunumdaki çelişkileri ortaya koydu.

Ses kayıtları şüpheli

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, basın toplantısında, füzenin Gazze'den ateşlendiği yönündeki iddialara kanıt olarak iki Hamas üyesinin saldırıyı İslami Cihad'ın yaptığını konuştuğu öne sürülen bir görüşmenin ses kaydını paylaştı.

Hamas'ın bu kayıtları "sahte" olarak nitelediği belirtilen haberde, iki bağımsız gazetecinin de aynı görüşü paylaştığı vurgulandı. İki gazeteci dil, aksan, diyalekt, söz dizimi ve tonlamanın bölgede konuşulan dille kıyaslandığında güvenilir olmadığını dile getirdi.

İsrail'in, hastaneyi vuran atışların yapıldığı yer olarak iki farklı yer gösterdiğine de vurgu yapılırken, iddia edilen ilk noktanın hastanenin yanındaki mezarlık olduğu belirtildi.

"Mermi yolu, söz konusu konumla aynı hizada değil"

Haberde saldırı anına ilişkin görüntülerde hastaneyi vuran mühimmatın çok yüksekte ve yatay hareket eder gözüktüğü belirtilirken, "Mermi yolu, söz konusu konumla aynı hizada değil." değerlendirmesi yapıldı.

Ayrıca basın toplantısındaki sunumda, İsrail'in hastaneyi vuran füzenin atıldığı nokta olarak güneybatıda ikinci bir nokta daha gösterdiği kaydedilen haberde, "Her ikisi birden olamaz." ifadeleriyle İsrail'in iddiaları çürütüldü.