BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

İsrail katliamın 33. gününde Gazze merkezine girdi! Birleşmiş Milletler: İsrail'in yaptığı savaş suçu

İSRAİL Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’nin 33. günde kent merkezine girdiklerini duyurdu. Rehineler serbest bırakılıp Hamas yenilene kadar mücadeleye devam edeceklerini söyleyen İsrailli bakan, Gazze'deki Filistinlilere bir kez daha "güneye gitme" çağrısı yaptı. BM, "Gazze'yi yaşanılmaz hale getireceğini bilerek askeri operasyon yürütmek savaş suçudur" dedi. İşte İsrail işgalinin 33. gününde Gazze'de yaşananlar...

Abone ol

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 33. günde de devam etti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Hamas’ın kalesi Gazze'nin merkezine girdiğini duyurdu ve “Hamas lideri Yahya Sinwar Gazze’deki sığınakta kapana kısıldı” dedi.

Rehineler bırakılana kadar ateşkes yok

Rehinelerin serbest bırakılmadan herhangi bir insani ateşkes yapılmayacağını ifade eden Gallant, “Üzerimizdeki baskı artacak ancak rehineler geri dönene ve Hamas yenilene kadar mücadelemiz devam edecek” ifadesini kullandı.

İSRAİL'DEN ATEŞKES AÇIKLAMASI

 İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas'a bağlı İzzedin El Kassam Tugayları'nın Gazze'nin kuzeyinde kontrolü kaybettiğini belirterek, "Ateşkes kesinlike olmayacak" dedi.

'GAZZE'DE GÜVENLİ BİR YER YOK'

BM Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. Türk açıklamasında, "İsrail'in, Filistinli sivilleri toplu olarak cezalandırması, tıpkı onların hukuka aykırı olarak zorla tahliyesi gibi savaş suçu anlamına geliyor. İsrail'in Gazze'ye yönelik yoğun bombardımanları özellikle kadın ve çocukları öldürdü, sakat bıraktı ve yaraladı." dedi.

İSRAİL, ŞİFA HASTANESİ YAKINLARINA SALDIRI DÜZENLEDİ

 İsrail, Şifa Hastanesi'nin yakınlarında bir eve hava saldırısı düzenledi. Çok sayıda ölü ve yaralı olduğu aktarılırken, bölge halkı yaralıları yetersiz imkanlar nedeniyle hastanelere yürüyerek yetiştirmeye çalışıyor.

ALMANYA'DAN İSRAİL'E 323 MİLYON DOLAR SİLAH DESTEĞİ

  Almanya, 2023 yılı başından bu yana İsrail'e 323 milyon dolar değerinde silah ihracat lisansını onayladı. Bu rakam, 2022 yılının tamamında onaylanan rakamın neredeyse on katı.

ABD'li hemşire CNN canlı yayınında anlattı

 Gazze'den ayrılan ABD'li hemşirenin açıklamaları dünyada ses getirdi. Gazze'de tanık olduğu vahşeti CNN International yayınında anlatan Emily Callahan 'yüzlerinde ve tüm uzuvlarında büyük yanıklar olan çocuklar vardı' dedi. ABD'li hemşirenin açıklamaları İsrail basınında da yer buldu. Times of Israel Callahan'ın açıklamalarını 'Gazze'den ayrılan Amerikalı hemşire acı çeken çocukları anlatıyor' başlığını attı.

Yaşadıklarını anlatan Callahan, "50 bin Filistinlinin sığındığı kampta 4 tuvalet vardı ve biz de burada yaşıyorduk. Ortalıkta kolu bacağı kopmuş, açık yarası bulunan insanlar geziyordu. Ebeveynler yaralı çocuklarını bize getirip lütfen yardım eder misiniz diye yalvarıyordu" ifadelerini kullandı. Callahan, "Gazze'de birlikte çalıştığım Filistinliler şimdiye kadar tanıştığım en inanılmaz insanlardan bazılarıydı... Mutlak kahramanlardı, eğer onların sahip olduğu biraz cesarete sahip olsaydım, mutlu bir insan olarak ölürdüm" dedi.

BM: İsrail'in Gazze'de yaptığı savaş suçudur

BM Raportörü Rajagopal, "Sistematik olarak sivil konutları ve altyapıyı yok edeceğini, Gazze'yi yaşanılmaz hale getireceğini bilerek askeri operasyon yürütmek savaş suçudur" ifadelerini kullandı. BM Raportörü, şöyle devam etti: "Gazze'de 1 milyondan fazla insanın kuzeyden güneye tahliyesini istemek uluslararası hukukun ihlalidir. İsrail'in bu eylemi uluslararası suç teşkil ediyor."

İsrail kayıplarını çıkladı! len asker sayısı 350 oldu

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hava Kuvvetleri bünyesinde görev alan elit birlik Shaldag'da görev yapan Çavuş Jonathan Chazor'un Gazze'deki çatışmalarda hayatını kaybettiğini duyurdu. Bu açıklama ile İsrail'in savaşın başından beri verdiği askeri kayıplar 350'ye yükseldi.

Kassam Tugayları: 8 İsrail askeri aracını imha ettik

Kassam Tugaylarından yapılan yazılı açıklamada, Gazze kentinin kuzeyindeki Beyt Lahya bölgesinde İsrail'in 3 tankı, bir zırhlı araç ve bir personel nakliye aracının "Yasin-105" anti-tank roketleriyle vurulduğu belirtildi. Gazze kentinin güneybatısında da "Yasin-105" anti-tank roketleri kullanılarak İsrail ordusunun 2 tankının imha edildiği kaydedilen açıklamada, ayrıca Beyt Lahya'nın kuzeyinde bir İsrail tankının vurularak kullanılmaz hale getirildiği ifade edildi.

Ölü sayısı artıyor! Ölenlerin 4 bin 324'ü çocuk

 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 241 artarak 10 bin 569 oldu. Ölenlerin 4 bin 324'ü çocuk, 2 bin 823'ü kadın.

Hamas'ın istihbaratının başındaki isim öldürüldü

İsrail ordusu Hamas'ın istihbarat ve silah biriminin başındaki Mohsen Ebu Zina'yı öldürdüğünü açıkladı Ebu Zina'nın "stratejik mühimmat ve roket üretiminden sorumlu liderlerden biri" olduğu belirtildi. İsrail ordusu bu sabah yaptığı açıklamada, "Gazze Şeridi'nin derinliklerinde, teröristleri ortadan kaldırarak" ve Hamas'ın altyapısına saldırmak üzere "uçakları yönlendirerek" operasyonlarına devam ettiğini belirtti.

Beyaz Saray, Gazze'nin işgaline karşı 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Başkan Joe Biden'a göre savaştan sonra Gazze'nin İsrail güçleri tarafından işgal edilmemesi gerektiğini söyledi. ABD Başkanı Biden da Netanyahu'dan bir insani ara talebinde bulunduklarını söyledi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas rehineleri serbest bırakana kadar insani ara olmayacağını vurgulamıştı.

İsrail şimdi de Kızılhaç konvoyunu vurdu

İsrail ordusu, hastaneler, okullar, camiler, kiliseler ve ambulans konvoylarından sonra Kızılhaç'ın yardım konvoyunu da vurdu. İsrail ordusu, Uluslararası Kızılhaç Komitesinin (ICRC) Gazze'deki insani yardım konvoyuna yapılan saldırıyı kendilerinin düzenleyip düzenlemediği sorusunu, "olayın tam koordinatlarını ve zamanını" bilmedikleri gerekçesiyle yanıtsız bıraktı.

Hamas saldırısında ölenlerin yakınları eylemde

Hamas’ın saldırısında yakınlarını kaybeden İsraillilerden Netanyahu’ya istifa çağrısı Batı Kudüs'teki İsrail Meclisi önünde 7 Ekim'in birinci ayındaki anma töreni için yüzlerce kişilik grup toplandı. Törende Hamas’ın düzenlediği saldırının tarihi 7 Ekim için "7.10" ve Yahudiliğin sembolü "Davut Yıldızı" biçiminde dizilmiş mumlar yakıldı. Anma törenine katılanların Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirler için "Onları evine getirin" pankartlarının yanı sıra hükümet karşıtı dövizler taşıdığı dikkati çekti. Anma törenine katılanlar, Netanyahu'ya taşıdıkları pankartla "Evine git" diye seslendi. Hükümetteki iktidar koalisyonundaki 64 milletvekiline atıfla "64'ü verip Gazze'deki esirleri geri alalım" yazılı dövizler taşındı.