BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Irakta en büyük operasyon

Irak'ın başkenti Bağdat'ta 2003'teki işgalden bu yana en büyük operasyon düzenleniyor.

Abone ol

 Irak El Kaidesi ve diğer Sünni direniş gruplarını hedef alan operasyonlarda 70 binden fazla Iraklı ve yabancı asker görev yapıyor.

İlk büyük operasyon Bağdat'ın en tehlikeli mahallelerinden Adamiye'de yapıldı. Sünni direnişçiler ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıktı.

Başkentin kuzeyinde, polisi hedef alan ve bomba yüklü araçla yapılan saldırıda dört kişi öldü.

ABD - Irak ortaklığında yapılan ve 'Birlikte İleriye' adı verilen operasyon çerçevesinde, Bağdat'ta kontrol noktaları artırıldı.

Şehre giriş çıkışlar denetim altına alınırken, gece sokağa çıkma yasağı uzatıldı. Ayrıca, silah taşımak da yasaklandı.

Türk Büyükelçiliği yakınında patlama

Bu arada Bağdat'ta Türk Büyükelçiliği'nin bulunduğu sokakta ufak çaplı patlama meydana geldi. Patlamada ölen ya da yaralanan olmadı.

Bağdat Büyükelçiliği'nden bir yetkili, saldırıyla Büyükelçiliğin hedef alınmadığını, patlamanın olduğu yerin de Büyükelçiliğe çok yakın olmadığını söyledi.

Başbakan: "Direnişçilerle görüşmeye hazırız"

Irak Başbakanı Nuri El Maliki ise, bazı direnişçi gruplarıyla görüşmelere hazır olduklarını söyledi.

''Siyasi sürece karşı olan, ancak taahhütler üzerine artık siyasi faaliyete dönmek isteyen silahlı kişilerle diyalog kapısı açık'' diyen Irak Başbakanı, ancak ''eli Irak halkının kanına bulanmış direnişçilerle müzakere etmeyeceği'' yönündeki tutumunu yineledi.

Bağdat'ta yeni güvenlik planı uygulanıyor

Bu arada Bağdat ve çevresinde yeni güvenlik planı uygulamaya başlandı.

Bölgedeki AFP muhabiri, yaklaşık yedi milyon kişinin yaşadığı başkentte kontrol noktalarının artırıldığını, polis ve askerlerin kimlik kontrolü yaparak araçları araması nedenle trafikte aksamalar meydana geldiğini bildirdi.

Ancak, toplu taşıma araçları ile kadın ve çocukların bulunduğu araçların aranmaması nedeniyle kontroller düzenli değil.

Irak Savunma Bakanlığı'ndan General Abdülaziz Muhammed, dün yaptığı açıklamada, yeni plan çerçevesinde sokağa çıkma yasağı uygulamasının uzatılacağını, görevliler dışındakilerin silah taşımasına, belli saatlerde araçların trafiğe çıkmasına izin verilmeyeceğini ve teröristlere yönelik operasyonların düzenleneceğini söylemişti.

General Muhammed, Bağdat'ın sorunlu bölgelerinde güvenliği sağlamak üzere koalisyon güçleri, Irak askerleri ve polislerinden oluşan 40 bin kişinin görev yapacağını belirtmişti.

Basra'da İran Konsolosluğu'na taşlı saldırı

Irak'ın Basra kentinde de bir Şii din adamının yandaşları olduğu belirtilen yaklaşık 500 kişi İran Konsolosluğu'na taşlarla saldırdı ve diplomatik alan içindeki bir binayı ateşe verdi.

Bağdat'taki İran Büyükelçiliği de saldırıyı doğruladı, ancak saldırının arkasında kimlerin olduğuna ve olayda ölen ya da yaralanan olup olmadığına ilişkin bilgi bulunmadığını belirtti.

Saldırganların kabul bölümü olarak kullanılan odanın bulunduğu binayı ateşe verirken, konsolosluğa ait bir otomobile de zarar verdi. Konsolosluğa ait bir binanın çatısına çıkan bir kişinin de İran bayrağını indirerek, yerine Irak bayrağı astığı belirtildi.

Saldırının Şii din adamı Mahmud Hassani'nin, bir İran televizyonunda yayımlanan programda İsrail ajanı olarak suçlanmasını protesto için düzenlendiği sanılıyor.