BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,74
ALTIN 2.438,97
HABER /  GÜNCEL

Dışişlerine ABDli konuk

ABD Dışişleri Bakan Yardımcı Boucher, İran'ın nükleer silah sahibi olması Türkiye'yi de rahatsız ediyor dedi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard  Boucher'ı kabul etti.

Orta ve Güney Asya'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Boucher,
Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile ABD'nin, Orta Asya ve Afganistan'da güçlü ve
canlı bir işbirliği ve koordinasyon içinde olduğunu belirterek, bu işbirliğini aynı şekilde sürdürmeye yönelik kararlılığını dile getirdi.

Boucher, Gül ile Orta Asya ile ilgili gelişmeler, Türkiye ve ABD'nin Orta Asya ve Afganistan'daki işbirliği gibi konularda görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Türkiye ile ABD'nin bölgede ortak çıkarlara sahip olduğuna işaret  eden Boucher, iki ülkenin bölgede birbirini desteklemesinin önemini vurguladı.
Boucher, Türkiye'nin Afganistan'da yaptıklarını takdirle karşıladıklarını da kaydetti.

Türkiye'nin Afganistan'da başarı sağlanmasının önemini farkında olduğunu ve bu yolda Afganistan'a çok çeşitli katkılarda bulunduğunu ifade eden Boucher, Türkiye'nin Afganistan'a bu yıl içinde İl İmar Timi göndermesini beklediklerini belirterek, bunun planlamasını konuştuklarını bildirdi. Boucher, Türkiye'nin İl İmar Timi gönderme konusuna ilişkin hazırlıklarını çok iyi bir şekilde yürüttüğünü söyledi.

Boucher, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının açılmasını çok önemli ve stratejik bir gelişme olarak gördüklerini, hattın Orta Asya'da fırsatlar getirdiğini belirtti. Görüşmeye ABD'nin Kazakistan, Türkmenistan ve Tacikistan büyükelçilerinin de katıldığı öğrenildi.

Boucher, bir soru üzerine, İran'ın nükleer faaliyetlerinin görüşmede gündeme gelmediğini, ancak bu ülkenin silah sahibi bir ülke olmasını hiç kimsenin istemediğini, Türkiye ile ABD'nin çıkarlarının da bu yönde olduğunu söyledi.