BIST 9.093
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,64
HABER /  GÜNCEL

Bakan Bey doğurun dedi

5 çocuklu Sağlık Bakanı Recep Akdağ söylenenin aksine aile planlamasına karşı çıktı ve bakın ne dedi:

Abone ol

5 çocuklu Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de doğurganlık sayısının klişe sloganlarla aşağı indirilmesının toplumun yaşlanmasına neden olacağını savunarak, doğum kontrolü ve aile planlaması gibi kavramların rafa kalktığını, üreme sağlığı konusunun önemli olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği'nin birlikte yürüttüğü "İşçi ve İşveren Kesiminde Üreme Sağlığı Konusunda Farkındalık Yaratma Projesi" toplantısı Ankara Hilton Otel'de gerçekleşti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Recep Akdağ, dünyada her yıl 200 milyon kadının hamile kaldığını ve 120 milyon bebeğin dünyaya geldiğini, bu bebeklerin 6 milyonunun 1 yaşına gelmeden yaşamını yitirdiğini anlattı. Türkiye'de doğan her bin bebekten 25'inin öldüğünü kaydeden Akdağ, bu sayının gelişmiş ülkelere göre fazla olduğunu belirtti.

Akdağ, doğum kontrolü nedeniyle Avrupa nüfusunun giderek yaşlandığını ifade ederken, "Biz doğurganlık sayımızı klişe sloganlarla aşağı indirirsek, Batı'nın düştüğü yanlışa düşer ve yaşlı bir nüfusa sahip oluruz" dedi. Akdağ, doğum kontrolü ve aile planlaması gibi kaba kavramların rafa kalktığını, artık üreme sağlığı konusunun önemli olduğunu kaydetti.

Proje içerisinde yer alan TEKİS, HAK-İŞ, TİSK gibi sendikaların temsilcileri ise, projenin doğum kontrolünün ötesinde olduğu bildirirken, üreme sağlığı konularını kadınlara kadın, erkeklere erkek uzmanların anlatacağına işaret etti.

467 bin Euro bütçeli projenin tamamını AB destekliyor. 4 yıl süreli program 10 bin kişiyi üreme sağlığı konusunda bilgilendirmeyi amaçlıyor.

Proje ile eğitim alan kursiyerlere sağlıklı gebelik, doğum öncesi ve sonrası bakım, sağlıklı koşullarda doğumların ve hastanelerde doğumların artırılması, servikal kanser ve meme kanserinde erken tanının önemi, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, riskli gruplar ve ilgili hizmetleri sunan yerel kurumların tanıtımı gibi konular anlatılacak.