BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,17
HABER /  GÜNCEL

Egede krizden dönülmüş

Türk ve Yunan uçaklarının çarpışması sonrası hazırlanan raporlar yeni detayları ortaya koydu.

Abone ol

Türkiye, Ege Denizi'nde geçtiğimiz ay bir Yunan savaş uçağının Türk savaş uçağına çarpmasıyla meydana gelen kaza için tazminat istemeye hazırlanıyor.

Doğu Akdeniz'in uluslarası hava sahasında Türk ve Yunan savaş uçaklarının çarpıştığı kazaya ilişkin dosya kapanmadı.

Türkiye, Yunan uçağının arkadan gelerek alttan vurması sonucu denize çakılan F-16 için 30 milyon dolara ulaşan tazminat istiyor.

Tazminatla ilgili yasal süreç, NATO'nun incelemesinden sonra başlatılacak.

Kaza sırasında aynı bölgede olan Türk savaş uçağının çektiği video görüntüleri ve bölgenin uluslararası hava sahası olması tazminat talebinde Türkiye'nin elini güçlendiriyor.

Kazanın detayları raporlarda

Kaza sonrasında hazırlanan raporlar da yeni detayları ortaya koydu. Buna göre Türkiye, kazadan hemen sonra bölgeye silahlı altı F-16 gönderdi.

Yunan Hava Kuvvetleri ise, gerginliği artması üzerine bölgedeki savaş uçaklarını hemen üslerine geri çağırdı. Türkiye'nin silahlı uçakları bölgeye göndermesi ciddi bir krizin eşiğinden dönüldüğünü gösteriyor.

Rapora göre kazadan sağ olarak kurtulan Türk pilotu, fırlatma koltuğunu kendisi çalıştırmadı. Uçaktaki belirli bir sarsıntı seviyesi üzerine harekete geçen sistem, otomatik olarak devreye girerek pilotu uçaktan fırlattı. Yunanlı pilotun da çarpma anında yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

Raporlar, Türk pilotunun kurtarılması sırasında gerginlik yaşandığını da ortaya koydu. Panama bandıralı gemi Türk pilotu kurtardıktan sonra, gemiye Türk ve Yunanlı kurtarma ekiplerinin geldiği, gemiye inen özel eğitimli Türk astsubayın Yunanlı kurtarma ekiplerini oyalayarak, pilotu havada bekleyen helikopterin halatıyla uzaklaştırdığı ortaya çıktı.

Yunanlı ekiplerin pilotu almakta ısrar etmesi üzerine astsubay ile altı kişilik Yunanlı ekip arasında tartışma yaşandığı da belirtiliyor.

Türk ve Yunan savaş uçakları çarpışmıştı

Zaman zaman Türk ve Yunan kuvvetleri arasında yaşanan gerginliklere sahne ola Ege Denizi'nde son olarak 23 mayısta Türk ve Yunan F-16'ları çarpışmıştı. Türk pilot Üsteğmen Halil İbrahim Özdemir kazadan sağ kurtulurken, Yunan pilot olayda hayatını kaybetmişti.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, ''Yunan makamlarınca iki adet Yunan F-16 uçağı, önleme yapmak amacıyla uçaklarımızın üzerine sevk edilmiştir. Yunan F-16 uçakları Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ve angajman kuralları dışında (uçaklara en fazla bin feet yaklaşılabilir) uçaklarımıza yaklaşarak taciz etmişlerdir" denilmişti.

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ise, ''bu davranışlar sürdürülemez. Ankara, AB'nin ilke ve değerlerine uyum sağladığını fiilen göstermelidir. Yunanlıların da istediği ve gösterdiği gibi, iyi komşu olmak istediğini göstermelidir" demişti.


Haber: Kemal Yurteri
Kaynak: