BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.437,91
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İpek Yolu Medeniyetleri ana tema

Hendek Belediye Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı Ali İnci, Şehircilik Kurultayı'na katılmak üzere Kazakistan'a gitti.

Abone ol

Hendek Belediye Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı Ali İnci, Kazakistan'ın Başkenti Astana'da 24-27 Mayıs tarihlerinde 'Dilde, Fikirde, İşte Birlik' sloganıyla düzenlenen 'Türk Dünyası Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı'na katılmak üzere Kazakistan'a gitti. Kurultay'a Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'de katılacak.

Hendek Belediye Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı Ali İnci; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in himayesinde gerçekleştirilecek kurultayın ana temasının 'İpek Yolu Medeniyetleri' olarak belirlendiğini söyledi.

Başkan İnci, aynı kültür çizgisi üzerinde asırlar boyunca yol alanların birbirlerinin değerlerinden haberdar olmak zorunda olduğunu vurgulayarak, kurultayın, mimari, tarihi ve kültürel değerlerin yaşatılması, dünyaya tanıtılması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması amacıyla düzenlendiğini ifade etti. Kurultayın katılım açısından mimarlık ve şehircilik alanında uluslararası platformda yapılmış en büyük kurultay olacağını belirten İnci, 1000'in üzerinde bilim adamının katılacağı kurultayda 26 ülkeden 100'ün üzerinde bildiri sunulacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, TOKİ Başkanı Erol Bayraktar, çok sayıda belediye başkanı ve akademisyenin katılacağı kurultay, Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Birliği (Türkiye), Uluslar arası Türk Kültürü Teşkilatı (Türk Dünyası), Türk Dünyası Belediyeler Birliği(Türk Dünyası) ve Astana Valiliği (Kazakistan) tarafından düzenlendiğini söyleyen İnci, son kurultayda, sonraki mimarlık ve şehircilik kurultaylarının iki yılda bir ve her seferinde farklı bir Türk ülkesinde gerçekleştirilmesi kararı alındığını, bu karar doğrultusunda kurultayın Türk Dünyası Mühendisler Birliği Asamblesi toplantısının ardından 24-25-26 Mayıs 2010'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılacağını söyledi.

Başkan İnci, kurultayın amacıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Çeşitli sebeplerle tahrip olan, kaybolmaya yüz tutan ve bulunduğu coğrafya dışında bilinmeyen mimari eserlerin durum tespitlerini yaparak yok olmalarının önüne geçmek ve bilinmelerini sağlamak kurultayın öncelikli amacıdır. Diğer bir deyişle kurultay, Türk Dünyasının ortak değerleri olan üç boyutlu eserleri yaşatmaya çalışmaktadır. Kurultayın ideolojik ve siyasi hiçbir yönü yoktur.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Moğolistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonundan; Tataristan, Çuvaşistan, Saha-Hakas ve Altay Federe Cumhuriyetleri; Kırım Özerk Bölgesi, Gagauz Bölgesi, Ahiska Türkleri, İran, Irak, Afganistan, Suriye, Lübnan, Mısır, Kuzey Afrika, Gürcistan, Batı Trakya, Kosova, Romanya, Makedonya, Bulgaristan ve Arnavutluk Temsilcileri ile Almanya, Fransa, Amerika, Avustralya, Belçika ve İsviçre'de yaşayan, Dünya kamuoyunda Türk Dünyası olarak adlandırılan ülke ve topluluklardaki Türk ortak kültürüne ait Mimarı ve Şehircilik konuları müzakere edilecek. Bizlerde bunları dinleyip üzerimize düşeni alacağız.”