BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

IMFyi biz başlatmadık

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin IMF'nin 29 kurucu üyesinden biri olduğunu söyledi

Abone ol

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Türkiye'nin IMF'nin 29 kurucu üyesinden biri olduğunu, Türkiye'nin IMF ile olan irtibatının AK Parti iktidarıyla başlamadığını söyledi.

Erdoğan Ak Parti Ağrı İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, içeride ve dışarıda çok farklı bir dönemi yaşadıklarını, bu dönemin insanın insanca yaşama duygularını tahrip ve tahrik ettiğini bildirdi. Erdoğan, il ve ilçe kongrelerinin son dizisinin Ağrı ve Iğdır'da yapılacak kongreleri olduğunu belirterek, ''11 Kasımda yapılacak genel kongreyle kongre dizimiz tamamlanmış olacak. Ondan sonraki süreç artık 2007 sonbaharında genel seçimlere hazır hale gelip harıl harıl çalışmak olacaktır'' dedi.

AK Parti'nin millet tarafından kurulduğunu, AK Parti'nin bir duygusallığın sonucunda değil, bir ülkedeki ihtiyaçtan dolayı kurulduğunu dile getiren Erdoğan, ülkeyi eğitim, sağlık, adalet ve emniyet temelleri üzerinde yükselteceklerini ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez kurulan bir partinin 16 ayda iktidara geldiğine işaret eden Erdoğan, ''Ancak bir çok kişi ne yaptığımızı bilmiyor. Yolda gelince birileri elleriyle bir şey kaldırmış ülkede ne olup bittiğini bilmiyor'' dedi. Erdoğan, yoksullukla ve yolsuzlukla büyük mücadele ettiklerini belirterek, İmar bankası mağdurlarının 8.5 katrilyon alacağı bulunduğunu, bunun 7 katrilyonunu ödediklerini, geriye kalan 1.5 katrilyonu da ocak ayında ödeyeceklerini bildirdi.

-''BÜTÜN HÜKÜMETLER İSTİSNASIZ IMF İLE MASAYA OTURDU''-

Konuşmasında, bu hükümetin IMF'ci olduğu yönünde ifadeler kullanıldığına değinen Erdoğan, şöyle devam etti: ''Türkiye IMF'nin 29 kurucusundan biridir. Türkiye IMF ile AK parti iktidarı döneminde irtibat kurmadı. Bu yıllar önce başladı. Bizden önceki bütün hükümetler istisnasız IMF ile masaya oturdu. Türkiye'nin IMF'ye olan borcu 23.4 milyar dolardı. Şimdi ne kadar borç var biliyor musunuz. 11 milyar dolar. Nereden nereye geldik. Onlar laf üretti, borç aldı. Biz iş ürettik borç ödedik.''

Merkez Bankası'nın kasasında daha önce 26 milyar dolar bulunduğunu, ancak şimdi bu miktarın 57. 3 milyar dolara yükseldiğine dikkat çeken Erdoğan, TMSF'nin yolsuzluğa adı karışanların tavuğuna varıncaya kadar el koyduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye'de 3 yıldır ilköğretim öğrencilerinin kitaplarını ücretsiz aldığını, şimdi de lise öğrencilerine kitapları ücretsiz vereceklerini belirterek, bunun bir zihniyet devrimi olduğunu vurguladı.

''CHP diyor ki fakire vermenizi anlıyoruz, zengine niye veriyorsunuz'' diyen Erdoğan, Ak Parti'nin öğrencinin zengininin fakirinin olmadığı anlayışından hareket ettiğini bildirdi. Çocuklarını okula göndermeyen ailelerin bulunduğunu, bu ailelerin yoksulluğu bahane edemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, ilköğretimde erkek çocuklarına 18, kız çocuklarına 22, liselerde erkek çocuklarına 28, kız çocuklarına 39 milyon lira ödendiğini söyledi. Erdoğan, fakülte öğrencilerine de desteklerinin devam ettiğini, daha önce 45 milyon olan burs ücretinin kendi dönemlerinde 130 milyona yükseldiğini, yurtta barınan öğrencilere akşam yemeği ve sabah kahvaltısını ücretsiz vereceklerini bunun çalışmasının devam ettiğini dile getirdi. Türkiye'de 3 yıl içinde 75 bin derslik yapıldığını belirten Erdoğan, Ağrı'da üniversite altyapısının tamamlanması için çalışma başlattıklarını bildirdi.

-''HALKIN SAĞLIKLI NEFESİNİ DEVLETE DEĞİŞTİRMİYORUZ''-

Erdoğan, SSK'lı vatandaşların özel hastanelerden istifade ettiğini, SSK'lı hastaların artık ilaç kuyruğunda saatlerce beklemediğini ifade ederek, şunları kaydetti: ''Biz bir medeniyetin mensubuyuz. Kanuni ne diyor. (Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi) Halkın sağlıklı nefesini devlete değiştirmiyoruz. Onun için işi sağlam tutuyoruz. Onun için tedbir alıyoruz. Bu tedbirleri suiistimal istiyorlar. Kusura bakmasınlar. Ahlaklı çizgiyi de tutturacağız. Sınırsız tetkikler olmaz. Para kazanma uğruna bunlar yapılıyor. Burada hastanın da doktorun da hassasiyeti önemli.''

Erdoğan, Iğdır'daki kongrenin ardından Ağrı'da bazı temel atma ve açılış törenlerine katılacak.