BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ilısu Barajı tartışmasına yeni boyut

Ilusu Barajı'nın yüzde 10 maliyetine 2 kat fazla hidrolojik enerji Dicle havzasından sunulabilir.

Abone ol
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İlyas Yılmazer, ''Ilısu Barajı'nın yüzde 10 maliyetine, 2 kat fazla hidrolik enerjinin Dicle havzasından barajsız olarak sunulabileceğini'' söyledi.

Prof. Dr. Yılmazer, YYÜ Eğitim-Enerji-Deprem-Ulaşım Ulusal Çalışma Grupları tarafından gerçekleştirilen ''Hem Hasankeyf, hem de daha fazla enerji'' başlıklı bilimsel etkinliğin sonuç bildirgesini, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesinde düzenlenen toplantıda açıkladı.

Prof. Dr. Yılmazer, GAP ve Keban barajlarının, yapımlarında öngörüldüğü kadar verimli ve uzun ömürlü olmadıklarını ve bölgelerindeki verimli arazilerle çok sayıda değerin sular altında kalarak, sonsuza kadar yok olmasına yol açtıklarını savundu.

30 YIL İÇİN TARİHİ SİLMEYELİM

Barajların dünyada, artık birer verimli enerji kaynağı olarak görülmediğini ileri süren Prof. Dr. Yılmazer, şunları kaydetti:''Su kaynaklarının önemli bölümü, baraj gölü altında kalır. En verimli topraklar, akarsu yataklarında ve yamaç eteklerinde olduğundan bunların da tamamı sular altında kalır. Barajların ömrü 30-60 yıl gibi kısa bir süredir. En önemlisi 30 yıllığına ülkenin yüzde 1 elektriğini sağlayacak diye 12 bin yıllık Hasankeyf, Zeugma ve benzeri uygarlıklar ile uluslararası kültürel miraslarımız katlolur.''

ONDA BİRİNE KARŞILARIZ

Prof. Dr. Yılmazer, şöyle konuştu:"Yeraltı depolama sistemi de dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.Zapsuyu, Dicle ve Keban havzalarında, seki, seldağınaklık, yeraltı depolama ile tünel/boru hattı ve ilgili bileşenlerden oluşan çevre dostu projelerle, onda bir maliyetle sonsuza dek elektrik elde edilebileceğini kaydeden Yılmazer, bu konuda hazırladıkları projeleri isteyen herkese sunabileceklerini bildirdi.