BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Türkiyeyi Solcular yönetsin

DİSK Genel Başkanı Çelebi, Türkiye'nin sol bir iktidara ihtiyacı olduğunu öne sürdü

Abone ol

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türkiye'nin suya olduğu kadar, sosyal demokrat bir sol iktidara ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Çelebi, MENSA'da işten çıkartılan 94 işçiye destek olmak amacıyla düzenlenecek Haluk Levent'in de sahne alacağı dayanışma gecesinin tanıtımıyla ilgili DİSK Bölge Temsilciliği'nde basın toplantısı düzenledi.

Çelebi,bir gazetede yer alan İstanbul'daki restoranda CHP Milletvekili Bülent Tanla ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile yaptığı toplantıyla ilgili sorular üzerine, bunun bir provokasyon olduğunu iddia etti.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a “darbe” yaptıkları yönünde yorumlar yapıldığını anımsatan Çelebi, Tanla ve Sarıgül ile ilk görüşmesi olmadığını, bu olaydan sonra da biraraya geldiklerini açıkladı.

Yemeğin 11 Ağustos tarihinde gerçekleştiğini, gazetenin ise bunu bir ay sonra yazdığını ifade eden Çelebi, şunları kaydetti:

“Olaydan bir ay sonra açıklanıyor. Bunun arkasında başka bir şey var diye düşünüyorum. Gazetecinin bir ay gizleyip sonra ortaya çıkarmasını doğru bulmuyorum. Bizim yaptığımız çalışmalar, CHP içinde bir mücadele sürdürmek değil. Toplantıda, ne Deniz Baykal'ın (D) harfini, ne de CHP'nin (C) harfini görüştük. Tabii aile sorunlarını görüştüğümüz bir toplantı da değildi. Ülkenin sorunlarını, belediyecililiği konuştuk. Ancak, CHP ve Deniz Baykal'dan bahsetmedik. Bunun abartıldığını, altında aslında başka bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum.”

Sol bir iktidarın oluşturulması çabasında olduklarını anlatan Çelebi, sosyal demokrasinin iktidarı için her türlü çabayı daha önce ortaya koyduklarını, bundan sonra da çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Kişisel olarak birilerini bir yere taşıma hırsı içinde olmadıklarını dile getiren Çelebi, şöyle devam etti:

“Bir tek hırsımız var. O da solun iktidarının yaratılacağı ortamları elde etmek. Bu ülkede yaşanan sorunların temelinde sağ iktidarların görevde oluşunun sorumluluğu var. 50 yılı aşkın bir süredir sağ iktidarlar bu ülkeyi yönetiyorlar. Bugün geldiğimiz nokta belli. Türkiye'nin suya olduğu kadar, sosyal demokrat bir sol iktidara ihtiyacı var. Bunun yaratılması için çok farklı kişi, kurum ve kuruluşla görüş alışverişi yapıyoruz.”

SAVUNMAM ALINMADAN YARGILANDIM

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada verilen 18 ay hapis cezası Yargıtay'ca bozulan, yeniden yargılandığı davadan da beraat eden Çelebi, suç unsurlarının oluşmadığı
gerekçesiyle hakkında beraat kararı verilmesini doğru bir karar olarak değerlendirdi. Çelebi, şöyle konuştu:

“Bu davanın açılması demokratik hak ve özgürlüklerin kullanılması konusundaki sorunların ne hale geldiğinin en güzel kanıtıdır. Bu davayla ilgili mahkumiyet kararı gıyabımda verildi. Mahkemeye davet bile edilmedim. Savunmam alınmadan böylesi bir karar verildi.

Hakkımda açılan davanın nedeni, işten atılmaları protesto etmek için düzenlediğimiz basın toplantısının geç saatlerde yapılmış olmasıydı. Bu toplantıya katılış sürecimiz değil, geç saatte basın açıklaması yapmış olmamız irdeleniyor. Basın açıklamasını geç yapmış olmamızdan dolayı hüküm giymemiz ve bundan sonra benzer bir eylem yapılması halinde ayrıca bu cezaya ilave edilmesi kararı, mücadeleyi engelleyici bir düzenlemeydi. Yargıtay'ın verdiği karar, Türk hukuku, Türkiye'nin demokratikleşmesi, sendikal hak ve özgürlüklerin susturulmasının engellenmesi açısından tarihi bir karardır.”

Çelebi, bu kararın lehlerinde sonuçlanmasıyla baskı grubu görevini yürüten konfederasyon başkanının “ağzının kapatılmasının” engellendiğini, bu anlamda büyük bir önem taşıdığını söyledi.

İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLERE KONSER DESTEĞİ

Çelebi, reel olarak işçi ücretleri artışında 1992 yılından bu yana yapılan değerlendirmeye göre OECD ve Avrupa ülkeleri arasında en gerilemiş ülkenin Türkiye olduğunu savundu.

Bu gerileme sürecinde en büyük bedeli işçilerin ödediğini ifade eden Çelebi, ”Bu yalnızca ücretlerin gerilemesiyle ilgili değil. Daha sendikasız bir yaşam, kayıt dışı ekonomi, sömürü düzenini elde etmek ve sendikaların örgütlülüğünü kırmak adına bir çok girişimler, yaptırımlar ortaya konuluyor. Biz bu sürecin içinde mücadele eden bir örgütüz” dedi.
Çelebi, işten çıkartılan 94 kişiye tazminatlarının ve toplu sözleşmeden doğan farkların ödenmediğini anımsatarak, “(hakkınızı mahkemede arayın) diyorlar. Mahkemelere konuyu illettik ve davalar sonucunda objektif bir karar verileceğine inanıyoruz, ancak bu süreç uzun oluyor. Yıllarca, aylarca süren davalar söz konusu” diye konuştu.
Çelebi, ramazan ayı öncesi ve okulların açıldığı bir dönemde işten çıkarılan 94 kişiye destek vermek üzere 17 Eylülde düzenlenen geceye herkesin bilet alarak katkı vermesini istedi.