BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,91
ALTIN 2.439,53
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

İkinci el otomobil alacaklar dikkat! Fiyatlar daha da yükselecek

ÖTV ve fiyatlardan etkilenerek sıfır araç almaktan vazgeçen vatandaşlar ikinci el arabaya yöneldi yönelmesine ama fiyatlar el yakan cinsten... Peki binlerce vatandaşın beklediği ikinci el araba piyasasında durum ne olacak?

Abone ol

Koronavirüs sürecinde araç fiyatlarının aşırı arttığını belirten Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, araçların artık yatırım aracı haline geldiğini söyledi. Araç alım satımında bir yılda milyar dolarlar döndüğünü vurgulayan Yanık, “Sıfır araç satışı yapan bayiler, koronavirüsü bahane ederek, 12'nci aydan bu yana periyodik zamlar yaparak, sıfır araç fiyatlarının yükselmesine vesile oldular” dedi.

'Galericilerin de araç alım gücü düştü'

Vatandaşın araç alma konusunda mağdur olduğunu belirten Hakan Yanık, “Vatandaş araba alamaz hale gelirken galerici esnafı da fiyatların yükselmesinden dolayı sermayemizde yüzde 30-40 bir düşüş yaşadık. Örnek verecek olursak, geçtiğimiz yıl 1 milyon liraya 10 araba alıyorsak, şimdi 6 araba alabiliyoruz. 4 arabamız fiyatların yükselişine gitti. Devlet bunun önüne geçmek için girişimlerde bulunuyor ama biz piyasanın düzelmesi için rantçıların, stokçuların hadlerini bildirmek için bürokrasiyle birlikte bu işin içinde olan insanlarla bir istişare yapılırsa bir sonuca varılır.

Ama fiyatların düşeceğine inanmıyorum. En azından fiyatları sabitleyebiliriz ya da daha da artmasını engelleyebiliriz.

Piyasa araştırması yaparken masa başında alınan rakamsal verilerle piyasada sonuç elde edilmez” diye konuştu.

'Araçlar yatırım aracı haline geldi'

Araçların yatırım aracı haline geldiğini söyleyen Yanık, “Otomobil son 10-15 yıldır yatırım aracı değildi. Ama son 6-7 aydır koronavirüs bahane edilerek, altın, dolar, euro bahane edilerek ve fiyatların artması bahane edilerek yatırım aracı haline geldi. Bugün 1.6 segmentin üzerinde düzgün bir araba alayım desen milyona yakın para ortaya çıkıyor. Ne oldu, bir senede ne değişti? Sektörün, önceden önünü görüyorduk, göremez hale geldik” şeklinde konuştu.

'Fiyatların yükselmesi bizim işimize gelmez'

Araç alım satımlarından büyük kâr elde etmediklerini belirten Yanık, “150 bin liraya araba satıyoruz, aynı arabayı gidip 160 bin liraya geri alıyoruz.

Fiyatların yükselmesi bizim işimize gelmez. Malımız birilerine göre değer kazanıyor ama o malı satıp yerine yenisini koymadıktan sonra o mal değer kazansa ne olur.

Galerici esnafı her sattığı arabada zararda" dedi.

'Yönetmeliğe uymayan birçok esnaf iş yerini kapatacak'

Yönetmeliği revize edilmesi gerektiğini savunan Yanık, “Araç alım satım işi tekelleşmeye doğru gidiyor. Eğer bu yönetmelik revize edilmezse, 100-150 bin dükkan sahibi kapatacak ve devlet vergi kaybına uğrayacak. Yönetmeliği biraz daha gevşetelim ki esnaf kepenk indirmesin” diye konuştu.