BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.412,49
HABER /  GÜNCEL

İki fotoğraf arasındaki farkı bulun!

Yıl 1952... Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar Yasıada'da teftişte. Yıl 1960... Aynı Bayar aynı yerde. Ancak...

Abone ol

İNTERNETHABER

Anadolu Ajansı'nın sitesinde bugünlerde yeralan bir fotoğraf çok şeyi anlatıyor. Sözkonusu kare 1952 yılına ait... Türkiye Cumhuriyeti'nin 'üçüncü Cumhurbaşkanı' seçilen Celal Bayar İstanbul açıklarında bulunan ve askeri üs olarak kullanılan Yassıada'da teftişe gidiyor. Kendisine eşlik eden deniz subayının yanında yürüyen Cumhurbaşkanı'nın üzerindeki şık kıyafeti dikkatleri çekerken mağrur edası gözlerden kaçmıyor...

 





VE SEKİZ SENE SONRA


















Takvimler 27 Mayıs'ı 1960'ı gösterirken Türkiye darbe ile uyanıyor. Bayar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yönetime el koyması ile 1952 yılında 'Cumhurbaşkanı' sıfatı ile geldiği Yassıada'ya bu sefer tutuklanarak götürülüyor. 16 ay süren soruşturma ve yargılamadan sonra, Yassıada Yüksek Adalet Divanı tarafından, 15 Demokrat Parti, ileri geleni ile birlikte idama mahkum ediliyor.

HERŞEY BİTTİ DERKEN

Milli Birlik Komitesi, idamlardan üçünü (Menderes, Zorlu, Polatkan) onaylarken, başta Celal Bayar olmak üzere, 12 Demokrat Parti ileri geleninin idam hükmünü müebbet hapse çeviriyor.

Yassıada'dan Kayseri cezaevine götürülen Bayar, orada rahatsızlanıyor ve  evinde tedavi edilmek üzere 7 Kasım 1964'de serbest bırakılıyor.
Bayar bu tarihten 22 sene sonra 22 Ağustos 1986 tarihinde İstanbul'da hayata gözlerini yumuyor...