BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

1000 kişiye iş imkanı müjdesi!

Müjde Sabancı Holding'ten geldi. Krizin kendilerini etkilemediğini söylediler ve yeni iş yeri müjdesi vererek, 1000 kişiye iş imkanı verdiler.

Abone ol

Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, Carrefoursa’nın 2010’da 100 yeni mağaza açacağını ve 1000 kişiye istihdam sağlayacağını açıkladı.

Dinçer, "Perakende, Sabancı Grubu’nun ana iş kollarından ve stratejik büyüme alanlarından biri olacaktır. Modern perakendeciliğin Türkiye’de geleceğine inanıyoruz" dedi.

Carrefoursa’nın 2009 sonuçlarını ve 2010 beklentilerini kamuoyuna duyurmak üzere Carrefoursa’nın yeni Genel Müdürü Jacobo Caller ve Carrefoursa Kurumsal İlişkiler ve Hukuk Direktörü Merter Özay’ın katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyen Haluk Dinçer, kriz ortamına rağmen 2009’da 130 milyon TL yatırım yaptıklarını, bu yıl da 110 milyon TL yatırım planladıklarını söyledi.

Modern perakende gelişmeden, Türkiye’nin de gelişemeyeceğini savunan Haluk Dinçer, organize perakende sektörünün performansının kriz ortamına rağmen gurur verici olduğunu ifade ederek, "Sektör kriz yılında da yatırımlarını kesmedi, gelişmenin lokomotifi oldu.Geçen yıl her biri 50 ile 100 milyon dolar yatırım demek olan 26 alışveriş merkezi açıldı.Organize perakendeciler geçen kriz yılında dahi satış alanlarını yüzde 15 artırdılar. On binlerce yeni istihdam yarattılar" dedi.

-“PERAKENDE ANA İŞ KOLUMUZ”-
Perakende sektörünün Türkiye ekonomisi içerisinde çok önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Dinçer, halihazırda sektörün büyüklüğünün 208 milyar dolarak tahmin edildiğini ve Sabancı Holding’in perakendeyi ana iş kollarından biri ve büyüme alanı olarak belirlediğini vurgulayarak, "Carrefoursa ile bu sektörün iddialı, yeniliklerde öncü oyuncusuyuz. Avrupa’nın bir numaralı oyuncusu Carrefour ile Sabancı’nın gücünü, Türkiye bilgi ve deneyimini bir araya getirdik. Ortaya muazzam bir ortaklık çıktı. Marketlerimizde yılda yaklaşık 90 milyon müşteriye hizmet veriyoruz. Ortağımızla Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz. Modern perakendeciliğin Türkiye’deki geleceğine inanıyoruz. Yönetim kademelerinde tam uyum içindeyiz. Onun için hızlı karar alıyor, hızlı hareket edebiliyoruz. Hipermarketlerde zaten öncüyüz ve güçlüyüz, süpermarketlerde de son hızla ilerliyoruz" diye konuştu.

-"KRİZDE FARKIMIZI GÖSTERDİK"-
Carrefoursa’nın kriz yılında farkını gösterdiğini ve başarılı olduğunu ifade eden Dinçer şöyle dedi:
"Carrefoursa tarihindeki en fazla açılışı dört tane hipermarket ve 54 tane süpermarket olmak üzere 2009’da yaptı. Geçen yıl açılışlarda rekor kırdık ve toplam 26 hipermarket ve 160 süpermarkete ulaştık. Kriz yılında toplam 130 milyon TL yatırım yaptık. Ekonomiye katkımızı sürdürdük. Ciromuzu arttırdık, güçlü bilanço ve nakit pozisyonumuzu koruduk. 650 kişiyi iş sahibi yaptık, toplam çalışan sayımızı 7 bin 800’e çıkarttık."

“2 HİPER, 100 SÜPERMARKET AÇACAĞIZ”-
Bu yıla ilişkin değerlendirme yaparken, “2010’da fırtına dindi, ancak henüz güneş açmadı, parçalı bulutlu hava sürüyor” diye konuşan Haluk Dinçer şunları söyledi:
"Türkiye ekonomisinde sadece yüzde 4 büyüme bekleniyor. Bu gelişmekte olan bir ülke için düşük bir rakamdır. Bizim gelişmiş ülkelerle aramızı kapatmak için yüzde 7-8 büyümelere ihtiyacımız var. İnanıyorum ki, organize perakende sektörü ekonomideki sorunların ilacı olacak. 2010 yılında en az 30 yeni alışveriş merkezi açılması planlanıyor. Organize perakendecilerin satış alanlarını yüzde 20 büyütmeleri bekleniyor. Bu yatırımlar büyüme demek, istihdam demek, iç tüketimde canlanma ortamı demek. Carrefoursa olarak biz de 2010 için iddialı planlar yapıyoruz. Bu sene 17. yılımızı kutluyoruz. 2 hipermarket, 100 süpermarket açacağız. 110 milyon TL yatırım yapacağız. 1000 kişilik yeni istihdam yaratacağız."

Dinçer, büyüme planlarının organik temelli olduğunu ancak ama satın almalara da açık olduklarını söyleyerek, “Gelecek yıllarda da istihdamımız, yatırımlarımız katlanarak büyüyecek. Çünkü Sabancı olarak perakendeye dönemsel şokların stratejik ve uzun vadeli bakıyoruz” diye konuştu. Dinçer bir soru üzerine Sabancı Grubu’nun konsolide cirosu içinde perakendenin şu an yüzde 10’luk bir paya sahip olduğunu ve bu oranı yüzde 15’e çıkarmayı hedeflerini söyledi.

-“TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”-
Carrefoursa’nın yeni Genel Müdürü Jacobo Caller, Carrefoursa olarak Türkiye’ye güvendiklerini ve Pazar olarak büyük bir potansiyel gördüklerini belirterek, “Bundan 17 yıl önce bir tek İçerenköy’deki hipermarketle çıkılan bu yolculukta bugün, 26 hipermarket ve 160’ın üzerinde süpermarkete ulaştık. Carrefoursa ve Carrefoursa Expres markalarımızla tüm Türkiye’de Edirne’den Van’a toplam 42 ilde hizmet veriyoruz. 2009 yılında 54 süpermarket ve 4 hipermarket açılışı gerçekleştirerek 130 milyon TL’den fazla yatırım yapıldı. 2010 yılında da büyüme aynı hızla devam edecek. Türkiye bizim uzun vadeli düşündüğümüz ve lider oyuncular arasında yer aldığımız bir Pazar olarak önemini koruyacak” dedi.

Jacobo Caller, Carrefour’un hır yıl bir önceki yıla kıyasla iki kat büyüme gösterdiğini ve mağaza sayısı itibariyle 2006-2010 arası dönemde yaklaşık dört katlık bir büyüme kaydedildiğini ifade etti.

Konuşmasında Carrefoursa’nın Türk üreticilerin ürünlerini Avrupa pazarlarına ihraç ettiklerini ve 2009’da 70 milyon Euro’luk bir ihracat gerçekleştiğini söyleyen Jacobo Caller, şimdiye kadar bu ürünlerin tekstil ve gıda dışı alanlarda olduğunu, belirterek, Haziran 2010'dan itibaren de gıda ürünlerini de Orta Doğu ülkelerine ihraç edeceklerini söyledi. Genel Müdür Caller, yeni mağazaların açılacağı yerleri açıklamazken, "Biz Türkiye’nin her yerine yatırım yapıyoruz. Nerede açacağımızı söylersek rekabete girer" dedi. Caller, Haziran 2009’da çıkartılan Carrefour Axess kredi kartının 100 bin üyeye ulaştığını belirtti.