BIST 9.052
DOLAR 32,32
EURO 35,14
ALTIN 2.296,28
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Iğdırlı iki öğrencinin 'Enerji Dostu Tünel'i TÜBİTAK'ta 3. oldu

Iğdır'da 2 ortaokul öğrencisinin enerji tasarrufu ve kara yolları aydınlatmasında kullanılan lambaların sürekli yanması ile ilgili projesi TÜBİTAK'ın yarışmasında 3. oldu.

Abone ol

Iğdır Şehit Öğretmen Şevki Akgün Ortaokulu 8. sınıf öğrencileri Cengiz Özcan ve Abdulsamet Göksugüzel'in projesi olan, enerji tasarrufu ve kara yolları aydınlatmasında kullanılan lambaların sürekli yanması, TÜBİTAK yarışmasında 3. oldu.

Geliştirilen sistem tünelin girişine konumlandırılan sensörler aracılığı ile giriş yapan araçların hızları ve tüneldeki araç sayısını hesaplıyor ve tünelin girişine yansıtılan dijital ekran ile tüneldeki ışık sistemi ayarlanarak enerji tasarrufunu sağlıyor.

Bu fikirlerin desteklenmesi lazım
Projeyle TÜBİTAK'ın yarışmasında üçüncü olan öğrencilerin müdürü Erkan Çiğdem, "Öğrencilerimizden gelen önerilerle Türkiye'nin ekonomisine katkı sunabilecek çok güzel fikirler ortaya çıkıyor. Bu fikirlerin desteklenmesi lazım. Okul idaresi olarak bu tür projeleri sürekli destekleyip öğretmenlerimize ve öğrencilerimize gerekli hassasiyeti göstererek teşvik etmek için her türlü çalışmayı yapmaktayız." dedi.

Gerekli önlemleri aldık
Projeyi geliştiren iki öğrenciden biri olan Cengiz Özcan, "Projemizin amacı tünellerde sürekli yanan lambaların harcadığı enerjiden tasarruf etmektir. Tünele bir araç yaklaştığı zaman ağırlık ve mesafe sensörlerimiz aracı algılayıp tünelin ışıklarını yakıyor. Araç tünelden çıkınca yine sensörler bu durumu algılayıp lambaları söndürüyor. Projemizde tünele birden fazla aracın girmesi halinde yapılacaklarla ilgili de gerekli önlemlerimizi aldık." şeklinde konuştu.