BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.507,47
HABER /  EKONOMİ

Hazine ve Maliye Bakanlığından ekonomiye ilişkin yeni tedbirler! Gelire endeksli senet ihracı açıklandı

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı

Hazine ve Maliye Bakanlığı enflasyon ve döviz kuru olmak üzere gündemde olan konularda atılacak yeni adımların kamuoyu ile paylaşılacağını duyurmuştu. Bakanlık ilk olarak vatandaşların tasarruflarını Türk lirası (TL) cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemlerinin 15 Haziran'dan itibaren gerçekleştirileceğini bildirdi.

Abone ol

Hazine ve Maliye Bakanlığının resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında, "Vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk lirası (TL) cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir" ifadesi yer aldı.

Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES'lerin ülke genelindeki duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edileceği belirtilen açıklamada senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemelerinin bakanlığın sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirileceği kaydedildi.

İhraç edilecek senetlerin üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacağına işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır. Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı ihraç aşamasında bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir."

Hazine ve Maliye Bakanlığınca bir kaç saat önce yapılan yazılı açıklamada Türkiye'nin dünyanın sayılı büyük ekonomileri arasında yer aldığı, serbest piyasa ekonomisi ilkelerini esas alarak güçlü temeller üzerinde yükselmeye devam ettiği vurgulanmış ve enflasyon ve döviz kuru olmak üzere gündemde olan konularda atılacak yeni adımların kamuoyu ile paylaşılacağını duyurulmuştu.