BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.400,90
HABER /  GÜNCEL

Hamas ve El Fetih anlaşamadı

Kahire'de bir araya gelen Hamas ve El Fetih liderleri, ulusal birlik hükümeti formülü üzerinde görüştü. Ama toplantı ertesinde bir ilerleme sağlayamadıkları anlaşılıyor.

Abone ol

Kahire'de bir araya gelen iki ana Filistin örgütü El Fetih ve Hamas'ın liderleri, aralarındaki görüş ayrılığının azaldığını söylüyor.

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı ve El Fetih lideri Mahmud Abbas, Hamas'ın siyasi lideri Halit Meşal ile yaklaşık 2 saat süren bir görüşme yaptı.

Hamas'ın 2007 yılında Gazze'de kontrolü ele geçirmesinden bu yana, iki örgüt arasındaki anlaşmazlık sürüyor.

El Fetih, bu tarihten beri sadece Batı Şeria'yı yönetiyor.

Altı ay aradan sonra ilk kez tekrar bir araya gelen Mahmud Abbas ve Halit Meşal, Filistinliler arasında neredeyse beş yıldır süregiden bölünmeyi sona erdirmek amacıyla yeni bir ortaklık vaadini dile getirdiler.

Ancak Batı Şeria'daki BBC muhabiri Jon Donnison, toplantının başarısızlıkla sonuçlandığı görüşünün yaygın olduğunu, çünkü iki liderin ağzından somut hiçbir şey plan duyulmadığını bildiriyor.

Hamas-Fetih bölünmesinin artık sona ermesi için bastıran çevreler, tarafların geçici bir ulusal birlik hükümeti üzerinde anlaşıp gelecek yıl seçimlere kadar Filistin topraklarını birlikte yönetmelerini istiyor.

Ancak Kahire toplantısından sözkonusu koalisyon hükümetinin içeriği hakkında bir işaret çıkmasını bekleyenler, hayal kırıklığına uğradı.

Liderlerin en büyük anlaşmazlık noktası olan bu konuda ilerleme sağlayamadığı görülüyor.

Fakat iki tarafın karşılıklı cezaevlerinde tuttuğu siyasi mahkumları serbest bırakmak konusunda anlaşmaya vardıklarını belirttiler.

Abbas ve Meşal, bir ay sonra tekrar görüşmeyi planlıyor.