BIST 10.203
DOLAR 32,20
EURO 35,04
ALTIN 2.453,23
HABER /  DÜNYA

Arap Birliği'nden 6 maddelik uyarı!

Arap Birliği'nin Suriye toplantısı sona erdi, 6 maddelik karar alındı!

Abone ol

Arap Birliği dışişleri bakanlarının, Mısır'ın başkenti Kahire'de Suriye ile ilgili yaptıkları olağanüstü toplantı sona erdi.

Tahrir Meydanı'ndaki protestolar nedeniyle Fairmont Oteli'nde yapılan toplantıya daha önce üyeliği askıya alınan Suriye katılmadı.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casım başkanlığında yapılan toplantıda Arap Birliği, Suriye ile ilgili altı maddeden oluşan bir metni karara bağladı.   

Bu metne göre Arap Birliği'nin Suriye'ye göndereceği gözlemci heyetinin, Arap Birliği'nin istediği şekilde Suriye'de incelemelere başlaması öngörülüyor.

Suriye, daha önce bu çağrıda değişiklik istemişti. Arap Birliği, son toplantısında bu kararın değişiklik olmadan Suriye tarafından kabul edilmesi çağrısında bulunarak Suriye yönetimini sözkonusu kararı kabul etmesi halinde protokolün yarın Arap Birliği heyetiyle Suriye arasında imzalanacağını açıkladı.

Alınan ikinci kararda gözlemci heyetiyle ilgili protokolün Arap Birliği ile Suriye arasında imzalanması halinde gözlemci heyetinin hızlı bir şekilde Suriye'ye gönderileceği belirtildi.

Üçüncü karar maddesinde ise Arap Birliği'nin daha önce Suriye'ye önerdiği Arap Çalışma Planı'nda yer alan muhaliflerle hükümet arasındaki diyalog sürecinin Arap Birliği gözetiminde Kahire'de başlatılması ve bu sürecin sonunda Suriye'de geçiş dönemini idare edecek bir ulusal mutabakat hükümeti kurulması öngörülüyor.

Arap Birliği'nin bu konuyla ilgili görüşmelere başlamak üzere Suriye muhalefetine toplantı için çağrıda bulunacağı belirtildi.

Dördüncü maddede Suriye hükümetinin sivilleri öldürmeye devam etmesi ve Arap Birliği ile imzalayacağı gözlemci protokolünü ihlal etmesi halinde Arap Birliği Sosyal ve Ekonomik Meclisi'nin Cumartesi günü toplanarak, Suriye'ye uygulanacak yaptırımları görüşeceği bildirildi.

Arap Birliği Sosyal ve Ekonomik Meclisi, toplantıda Suriye'ye sivil uçuşların yasaklanması, Suriye Merkez Bankası ile ilişkilerin askıya alınması ve işlemlerin durdurulması, Suriye halkının ihtiyacı olan temel gıda maddeleri ve stratejik mallar dışında Suriye ile ticaretin durdurulması, Suriye hükümeti üyelerinin yurtdışındaki mal varlıklarının dondurulması ve Suriye ile mali işlemlerin durdurulması gibi konuları ele alacak.

Cumartesi günü yapılacak Arap Ekonomi ve Sosyal Meclisi toplantısından çıkacak kararların Pazar günü yapılması planlanan Arap Birliği dışişleri bakanları olağanüstü toplantısında sunulacağı kaydedildi.

Toplantıdan çıkan beşinci maddede ise Arap Birliği'nin aldığı kararların Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi'ye bildirilmesi ve El Arabi'nin de gerekli prosedürleri uygulayıp Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ne uygun işlemlerin yapılmasını koordine etmesi gerektiği belirtildi. 

Son madde de, "Arap Birliği Meclisi, Suriye ile ilgili gelişmeler konusunda devamlı istişare halinde bulunacaktır" denildi.

Toplantı sonunda Arap Birliği yetkililerinin bir basın toplantısı düzenleyerek kararları açıklaması bekleniyordu. Fakat Arap Birliği yöneticileri açıklama yapmayarak, kararları medyaya yazılı olarak dağıtmayı tercih etti.