BIST 10.613
DOLAR 32,24
EURO 35,05
ALTIN 2.487,03
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin 10 yıl sonraki hali

ABD'li ünlü tarihçiden Ortadoğu ve Avrupa'nın geleceğine ilişkin çarpıcı bir yazı...

Abone ol

Dünyanın saygın tarihçilerinden Niall Ferguson, Amerikan Wall Street Journal gazetesi için Avrupa'nın yaşadığı mali krizden yola çıkarak 10 yıl sonra kıtanın ne durumda olacağı üzerine bir ütopya kaleme aldı.

Ütopya'da Türkiye'nin geleceğine ilişkin de çarpıcı ütopyalar yer alıyor. Türkiye bu yazıya göre, 2021'de 'laik' düzenden kopmuş bir ülke olacak.

Yazısına "2021'in Avrupa'sına hoşgeldiniz" diyerek başlayan Ferguson, Brüksel'in Avrupa'nın merkezi olmaktan çıkacağını yeni merkezin ise Viyana olacağını yazdı.

EURO BÖLGESİ 'ABD' OLDU

Ferguson'un ütopyasında Euro bölgesi diye bir şey yok. Onun yerine gelen siyasi yapının adı ABD ancak bildiğiniz gibi değil. Yeni ABD'nin adı 'Avrupa Birleşik Devletleri'.

Bu birlikte ise İngiltere yok. 

İSRAİL VE İRAN SAVAŞTA

"2011'de Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun parlak bir demokrasi çağına girdiğine inanalar vardı" diye yazılan yazıda, Ortadoğu'ya ilişkinde çarpıcı öngörüler var...

"İsrail'in İran'ın nükleer santrallerine olan saldırısı Arap Baharı'nın barut fıçısına bir kibrit attı. İran, Gazze ve Lübnan'daki müttefikleri aracılığıya karşı saldırıya geçti. İsrail'in hareketini veto etmeyi başaramayan ABD, bir kez daha arka planda kaldı, en alt düzeyde yardım önerdi ve sonuçsuz bir çaba ile Hürmüz Boğazı'nı açık tutmaya çalıştı. Amerika savaş gemisinin tüm mürettebatı İran Devrim Muhafızları tarafından esir alınınca Başkan Barack Obama'nın yeniden seçilme şansı buharlaştı."

TÜRKİYE ARTIK LAİK DEĞİL

Ferguson'un yazısında Türkiye'nin geleceğine ilişkin de ilginç ütopyalar var. İsrail-İran savaşında Türkiye'nin İran'ın yanında yer aldığı da yazılan yazıda, Türkiye'nin bu hamlesiyle 'laik' düzeni de terk ettiği hayaline yer verildi.

"Seçim zaferi ile cesaretlenen Müslüman Kardeşler Mısır'da gücün dizginlerini yeniden eline aldı, İsrail ile olan barış anlaşmasını geri çevirdi. Ürdün Kralı'nın aynısını yapmaktan başka şansı kalmadı. Suudiler yürekten bir şekilde nükleer bir İran'dan kaçınmış olmayı dileseler de İsrail'i destekler gibi gözükmediler."

NİALL FERGUSON KİMDİR?

Niall Ferguson, Harvard Üniversitesi'nde tarih profesörü. Aynı zamanda Stanford Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi'nde öğretim üyesi. Ekonomi ve tarih alanlarında 9 kitabı bulunan Ferguson, beş önemli belgesel çekti. Bunların arasında 2009'da En İyi Belgesel dalında Emmy ödülü alan 'Paranın Yükselişi' de bulunuyor. 2004 yılında Time dergisi Ferguson'u dünyanın en etkili 100 isminin arasına almıştı.