BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,74
ALTIN 2.427,91
HABER /  DÜNYA

Hamas lideri Heniyye duyurdu! İsrail ile ateşkese yakınız! İşte İsrail-Hamas anlaşmasının içeriği...

İSRAİL'in Gazze'deki soykırımı 46. gününe girerken, Hamas'ın lideri İsmail Heniyye, İsrail ile ateşkes anlaşmasına 'ulaşmaya yakın' olduklarını, bu konuda ara buluculuk yapan Katar'a cevaplarını ilettiklerini söyledi. İsrail ile Hamas'ın 5 günlük ateşkes anlaşmasının ayrıntıları ortaya çıktı.

Abone ol

Hamas lideri İsmail Heniyye, İsrail ile ateşkes anlaşmasına 'ulaşmaya yakın' olduklarını, bu konuda ara buluculuk yapan Katar'a cevaplarını ilettiklerini söyledi. Hamas'ın Telegram hesabından, hareketin Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin ateşkese ilişkin yaptığı açıklamaya yer verildi.

Heniyye, "Hareket, Katar'daki kardeşlerine ve ara buluculara yanıtını verdi. Ateşkes anlaşmasına ulaşmaya yakınlaştık." ifadesini kullandı.

İsrail ve Hamas rehine takasında anlaştı

İsrail Cumhurbaşkanı Binyamin Netanyahu, "İsrail hükümeti bugün zor bir kararla karşı karşıya kaldı ancak doğru kararı verdi. Rehineler aşamalar halinde serbest bırakılacak. Üzerinde konuşulan anlaşma, Kızılhaç'ın Hamas'ın elinde kalan rehinelere ulaşarak gerekli tıbbi desteği sağlamasını da içeriyor" açıklamasında bulundu.

İSRAİL'DEN HAVA SALDIRISI: 10 ŞEHİT

  İsrail savaş uçakları, Han Yunus'ta bir binaya hava saldırısı düzenledi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 10 Filistinli sivil hayatını kaybetti, 22 kişi yaralandı.

HİZBULLAH, İSRAİL'İN ASKERİ FABRİKA VE ÜSLERİNE SALDIRDI

 Hizbullah'ın, İsrail'e ait askeri fabrika ve iki askeri noktaya saldırılar düzenlediği belirtildi. Hizbullah, İsrail güçlerine yönelik saldırıları hakkında açıklama yaptı.

İsrail'in Lübnan'ın Nebatiye vilayetine bağlı Kefur bölgesindeki bir alüminyum fabrikasına yönelik daha önce gerçekleştirdiği saldırıya karşılık Hizbullah'ın da İsrail'in Şlomi bölgesinde yer alan savunma sanayi şirketi Rafael'in fabrikasını füzelerle hedef aldığı ifade edildi.

İSRAİL, GAZZE'NİN BAZI BÖLGELERİNDEN ÇEKİLDİ

 İsrail ordusuna ait araçlar, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki varlığını sürdürürken, "nispeten güvenli noktalarda" konuşlanmaya yönelik açık bir girişimde bulunarak son 48 saatte Gazze kentinin bazı noktalarından geri çekildi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde "insani ateşkese" yönelik açıklamaların arttığı zamanda Gazze kentindeki bazı noktalardan geri çekildi.

İşte ateşkes anlaşmasının şartları...

AFP, çatışmaların beş günlüğüne durdurulmasını içeren anlaşma kapsamında 50 ile 100 arasındaki İsrailli ve yabancı rehinenin serbest bırakılacağını, bu kişiler arasında askeri personel bulunmayacağını bildirdi.

Ajans, karşılığında da aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 300 Filistinlinin İsrail'deki cezaevlerinden salıverileceğini belirtti.

Hamas ve İslami Cihad kaynaklarına göre, anlaşma uyarınca 300 tır gıda ve tıbbi yardımın da Gazze'ye girmesine izin verilecek.

Anlaşmadaki en büyük pürüz İsrail uçakları

İsrail medyası, yetkililerin İsrailli yetkililerle Hamas arasında bir anlaşmaya varılmasının yakın olduğunu söylediğini aktarıyor. Ancak iki tarafın anlaşamadığı konuların başında İsrail uçaklarının kullanımı yer alıyor. Hamas, ateşkes süresince uçakların gözetleme amaçlı da kullanılmasının yasaklanmasını istiyor. İsrail tarafı ise buna sıcak yaklaşmıyor.

Gazze'de 2 gazeteci daha hayatını kaybetti

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında 2 gazetecinin daha yaşamını yitirdiği belirtildi. Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Gazze'nin orta kesimlerindeki el-Beric Mülteci Kampı ve kuzeydeki Beyt Lahiye bölgesinde evleri hedef alınan kadın gazeteciler Ala Tahir el-Hasanat ile Ayat Haddura bombardımanda hayatını kaybetti. Haddura, gelişmeleri aktarmak için muhabiri olduğu Alghad televizyon kanalına görüntülü bağlandığı yayında "Bu son video olacak." ifadesini kullandı.

İsrail medyası 'yeşil ışık' yakıldığını söylüyor

İsrail medyası, çatışmaların durdurulması için anlaşma yapılmasına 'yeşil ışık' yakıldığını söylüyor. İsrail medyası bir anlaşmanın hazırlık aşamasında olduğunu bildiriyor. Söz konusu haberlere göre, İsrail, çatışmalara beş gün ara verilmesi ve esirlerin takas edilmesini öngören bir anlaşmaya yeşil ışık yaktı.

İsrail'in kara harekatında asker kaybı 68'e yükseldi

İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde savaşan iki askerin daha öldüğünü duyurdu ve Hamas'a yönelik kara operasyonunda ölü sayısının 68'e çıktığını duyurdu.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail'e göre Hamas'ın elinde 239 rehine var

İsrail'de 7 Ekim'deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 66, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü. İsrail'e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze'de 5.600 çocuk 13 bin 300 ölüm

Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde 5 bin 600'ü çocuk ve 3 bin 550'si kadın olmak üzere 13 bin 300 kişi öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 217 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail insanlığı vurdu!

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 76 Hizbullah mensubu öldü.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Gazze'den tahliye edilen 87 kişi İstanbul'a getirildi! Katliamın tanıkları o günleri anlattı
Foto Galeri Gazze'den tahliye edilen 87 kişi İstanbul'a getirildi! Katliamın tanıkları o günleri anlattı Galeriye Gözat