BIST 9.712
DOLAR 32,51
EURO 34,92
ALTIN 2.431,51
HABER /  DÜNYA

Güvenli bölge oluşturulması ile ilgili Suriye'den açıklama: Reddediyoruz

Suriye Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, güvenli bölge oluşturulması konusunda Türkiye ve ABD arasında varılacak herhangi bir uzlaşmayı reddettiklerini söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ile ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Suriye'de oluşturulması beklenen güvenli bölge meselesini görüşmek üzere 24 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. 1 saat 20 dakika süren görüşmede ortak adım atma doğrultusunda bir karar alınamadı.

Fırat'ın doğusunda güvenli bölge

Görüşmeye dair açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı "Türkiye'nin ulusal güvenlik öncelikleri açık şekilde vurgulandı. Güvenli bölgenin kurulmasının, ancak Türkiye'nin beklentilerini karşılayacak bir plan ile mümkün olduğu ifade edildi. Kalın-Jeffrey görüşmesinde, Fırat'ın doğusunda Güvenli Bölge'nin tesisi ile terör unsurlarına karşı mücadele ve Suriye'deki gelişmeler ele alındı." ifadelerini kullandı.

"Görüşmeler samimi, pozitif yapıcı"

ABD Türkiye Büyükelçiliğinin görüşmeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada "Görüşmeler samimi, pozitif yapıcı geçti. Gelecekte sürecek. ABD ve Türkiye Münbiç yol haritasında somut ilerleme konusunda taahhütlerine sadık" denildi.

ABD kabul etti ama adım atmak istemiyor

Kalın ile Jeffrey arasındaki görüşmeye dair detaylar paylaşan diplomatik kaynaklara göre, ABD Suriye'deki durumun Türkiye'ye güvenlik tehdidi olduğunu kabul etti ama adım atmak istemiyor.

"Terör koridorunu paramparça etmekte kararlıyız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmelere dair bugün yaptığı açıklamada"ABD ile Suriye sınırları boyunca güvenli bölge oluşturmaya yönelik görüşmeler ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın Fırat'ın doğusundaki terör koridorunu paramparça etmekte kararlıyız" dedi.

Suriye'den "reddediyoruz" açıklaması

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın aktardığına göre; Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığından bir yetkili , Türkiye ve ABD arasında güvenli bölge oluşturulmasına yönelik varılacak herhangi bir uzlaşmayı reddettiklerini açıkladı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
500 kiloluk uyluk kemiği görenleri hayrete düşürdü! İşte 140 milyon yıllık keşif
Foto Galeri 500 kiloluk uyluk kemiği görenleri hayrete düşürdü! İşte 140 milyon yıllık keşif Galeriye Gözat