BIST 9.992
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.434,46
HABER /  POLİTİKA

Güneydoğu sokakları savaş alanı gibi!

Şanlıurfa'da protesto için yürüyüş düzenleyen BDP’liler ile polis arasında gerginlik çıktı

Abone ol

Hafta sonu Güneydoğu'da tansiyon düşmedi. Uludere kırsalında çıkan çatışmada 12 PKK’lının ölü ele geçirilmesini protesto etmek amacıyla Hakkari ve Yüksekova'da bağımsız adayların seçim büroları ile Kürt Demokrasi, Kültür ve Dayanışma Derneği'ne (Kürdi-Der) ait binaya molotof kokteyli atılmasını protesto yürüyüşü yapan BDP'liler ile polis arasında 'PKK marşı' gerginliği çıktı

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Şanlıurfa'da, bağımsız adayların seçim büroları ile Kürt Demokrasi, Kültür ve Dayanışma Derneği'ne (Kürdi-Der) ait binaya molotof kokteyli atılmasını protesto yürüyüşü yapan BDP'liler ile polis arasında 'PKK marşı' gerginliği çıktı. BDP'liler, seçim otobüsünden çalınan marşı kapatmak isteyen polislere saldırdı. Polisin de copla müdahale ettiği olaylarda 9 kişi gözaltına alındı. 5'i polis çok sayıda kişinin de hafif yaralandığı gerginlik, BDP'lilerin uzaklaşmasıyla son buldu.

Aralarında BDP İl Başkan vekili Müslüm Kaplan'ın da bulunduğu yaklaşık 300 BDP'li, öğle saatlerinde Bahçelievler Mahallesi'nde toplandı. Dün gece molotof kokteyli atılarak hafif hasar gören Kürdi-Der önünde ellerine yazısız siyah dövizler alarak slogan atan grup, son günlerde bağımsız milletvekili adayları ve derneklerine yönelik kasıtlı provakasyon başlatıldığı iddiasında bulundu. Aralarında kadınların da bulunduğu grup adına gazetecilere açıklama yapan BDP İl Başkanvekili Müslüm Kaplan, bugünün "Kürt Dil Bayramı" olduğunu anlatırken, şöyle dedi:

"80 yıldır bize ait her bayram cehenneme çevriliyor. Güvenliğimizi sağlamakla görevli olan polisler de, son günlerde desteklediğimiz adaylara ve Kürdi-Der'e yönelik saldırılarla ilgili bizi suçlamaya başladılar. Ama bilinmeli ki; bu son günlerdeki saldırılan aynı amaçla, aynı kişiler tarafından yapılıyor. Tüm bu yaşananların sorumlusu AKP'nin Emniyet Müdürü ve AKP'nin valisidir."

BDP'LİLER VE POLİS ARASINDA GERGİNLİK

Kürtçe ve Türkçe slogan atan yaklaşık grup daha sonra Atatürk Bulvarı üzerindeki KCK/TM operasyonunda tutuklanan BDP'nin desteklediği bağımsız aday İbrahim Ayhan'ın seçim bürosuna doğru yürüyüş başlattı. Kalabalığın yürüyüşüne eşlik eden seçim otobüsünden Kürtçe sözde PKK marşı çalınmaya başladı. Bunun üzerine Güvenlik Şube Müdürü Alparslan Hersanlıoğlu otobüse binerek çalınan parçayı susturmak istedi. Polis müdürünün bu davranışını gören grup, otobüse yönelerek polise engel olmaya çalıştı. Bu sırada kalabalıkta bulunan bazı kişiler otobüse girmek isteyip, polislere taş ve çevrede buldukları cisimleri atmaya başladı. Çıkan gerginlik üzerine bulvarda önlem alan polisler, gruptakilere copla müdahale etmeye başladı.

5 POLİS YARALANDI

Çıkan gerginlikte BDP'lilerin attığı taşlara hedef olan 5 polis memuru ile bazı göstericiler hafif şekilde yaralandı. Polisler de, kendilerine direnen kişileri ellerini kelepçeleyerek gözaltına aldı. Takviye polislerin görevlendirildiği bulvar üzerinde kısa süreli trafik akışı dururken, yaralanan polis memurları ambulansla Balıklıgöl Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Çıkan gerginlik sırasında kalabalıktan atılan taşlar nedeniyle çevrede bulunan bazı işyerlerinin camları kırılıp, hasar oluştu. Yaşanan gerginlik sırasında polise direnen 9 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 9 kişi, sorgulanmak üzere Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Gerginlik, BDP'lilerin bulvar üzerinden ayrılmasıyla son bulurken, polis kent genelinde güvenlik önlemlerini artırdı.

ŞIRNAK'TA KEPENKLER KAPANDI

HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

ŞIRNAK'TA DA OPERASYONDA ÖLDÜRÜLEN 12 PKK'LI İÇİN KEPENKLER KAPALI

Şırnak'ta düzenlenen operasyonda, PKK'lı 12 teröristin ölü ele geçilmesine tepki amacıyla Şırnak ile Cizre, Silopi, İdil, Uludere, Beytüşşebap İlçesi'nde '3 günlük yas' ilan edilirken, esnaf, bu sabah işyerlerini açmadı. Dün akşam saatlerinde 4 PKK' lının cenazesinin getirildiği Şırnak Devlet Hastanesi çevresinde toplanan gruplar, "İntikam" diye sloganı atarken, BDP Şırnak il başkanı Abit İke ve Uludere Belediye başkanı Şükran Sincar'ın da aralarında bulunduğu bir grup BDP'li, çatışmanın çıktığı ve 3 PKK'lının cesedinin bulunduğu Yemişli Köyü'ne hareket etti. İdil İlçesi'nde ise, dün gece Köy Korucuları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne molotof kokteyli saldırı düzenlendi.

ŞIRNAK'TA GERGİN GECE

Şırnak'ta Kato Dağı ile Uludere İlçesi'ne bağlı Yemişli Köyü Bilican Tepesi'nde çıkan 2 çatışmada öldürülen 12 PKK'lı için Şırnak ve ilçelerinde esnaf bugün kepenk kapattı. Uludere ile Cizre İlçe Belediyesi'nin düzenlemek istedikleri festivaller iptal edilirken, Şırnak ve ilçelerinde "3 gün yas" ilan edildi.. Çatışmada öldürülen 12 PKK'lı teröristten 4'ünün cenazesi dün Şırnak Devlet Hastanesi'ne getirilirken, otopsi işlemleri sabah saatlerine kadar devam etti. Cenazelerin hastaneye getirildiğini duyan çoğu genç, yüzlerce kişi hastane önüne akın etti. Burada terör örgütü PKK ve elebaşı Abdullah Öcalan lehine slogan atan grup, cenazelerin kendilerine verilmesini isterken, polisler ile cesetleri almak isteyenler arasında kısa süreli gerginlik oldu.

Toplanan grupta bulunanlar sık sık, 'intikam' diye bağırırken BDP'nin Şırnak'tan bağımsız milletvekili olarak desteklediği milletvekili Hasip Kaplan da saat 23.00'da hastaneye gelerek otopsi işlemlerini sürdüren savcılarla görüştü. Kaplan'ın yanı sıra Şırnak Belediye Başkanı BDP'li Ramazan Uysal ile Şırnak'taki diğer BDP'li ilçe Belediye başkanları da hastanede bekledi.

Milletvekili Kaplan yetkililerle görüştükten sonra hastanenin acil kapısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kaplan, şöyle dedi:

"Burada 12 gerilladan 4 tanesinin cenazesi bulunuyor. Savcılık otopsi işlemleri devam ediyor. Sanıyorum saat 05.00'e kadar bu işlemler sürecek. Tabii burada kimlik tespiti sorunu var ve diğer cenazelerin de gelme durumu var. Böylesi bir durumda kimlik tespiti olmadan işlemlerin yapılması, sürekli cenazelerin Şırnak'a getirilmesi genel uygulamada buraya özgü bir durum. Kimlik tespiti olmadan gömülmesi için verildiğinde Belediyelerimiz zor durumda kalıyor, aileler 'Neden bekletilmedi?' diyor.

Yönetmelik; '15 güne kadar bekletilir' diyor. Buna yönelik ciddi bir sıkıntı var. Burada hukuken, dinen ve ahlaken hepimiz sorumluluk altındayız. Bütün yöneticiler, hükümet, adliye yargı ve yerel idareler hepimiz sorumluluk altındayız. Bunu köklü bir çözüme kavuşturmak lazım."
Kaplan, bölgedeki operasyonların Şırnak'ta halkta artık infial uyandırdığını belirtirken, şöyle devam etti:

"SINIR ÖTESİ OPERASYON" İDDİASI

"Her gün operasyonlarla gelen cenazeler sıkıntı yaratıyor. Bu tür şeyleri siyasete malzeme etmek, kan ve kasetler üzerinden iktidar hesapları yapmak hiçbir kimseye hayır getirmez. Hükümete de getirmez. Hele hele bu seçim sürecinde, ateşkes sürecinde operasyonların sürdürülmesini gerçekten halkımız lanetliyor artık. Tepkisi o düzeydedir.

Kürt sorununa 27 senedir çözüm bulamayan bir anlayışın çocuklarına cenazelerini gönderirken saygılı olmasını istemek, insani olmasını isteme hakları vardır. Biz de burada halkımıza yetkililerle hastane yetkilileriyle görüşerek yardımcı olmaya çalışıyoruz. Halkımız çocuklarına kimlikleri tespit edilmese de sahip çıkacak, görevini vazifesini yerine getirecektir. Bu ölümlerin bir daha yaşanmaması için de tepki ve öfkesini koyacaktır ortaya. Ama bizim görevimiz sağduyuyla bu operasyonların bir an önce sona erdirilmesini sağlamaktır. Bizim siyaseten taleplerimizin başında gelen de budur. Hükümeti de her şey geç olmadan; bir daha düşünmeye bir daha duyarlı olmaya, bir daha kendi vatandaşları konusunda dikkatli olmaya davet ediyorum. Irak sınırları içerisinde bir takip vardır ve orada öldürülen 7 gerilla söz konusudur. Merge'de. Yemişli, şimdiki Ortaköy de 5 gerilla cenazesi vardır. Merge'de Kuzey Irak topraklarında. Yani burada bir başka ülke sınırları içerisinde takip var. Uluslar arası hukuk açısından ciddi bir konu. Sayın Talabani ve Barzani kendi topraklarındaki operasyon hakkında ne düşünüyor ayrı bir konu. Ama çok ciddi vahim sonuçları olan bir durumla karşı karşıyayız."

Uludere'de öldürülen 12 PKK'lıdan 4'ünün cesedine Şırnak Devlet Hastanesi'nde otopsi yapılırken bir grup Şırnak Atatürk Mahallesi'nde bulunan Şırnak Kültür Merkezi'ni taşladı. Zaman zaman sloganlar atan gruba polis gaz bombası ile müdahale etti. Göstericiler de polisin zırhlı aracına hava fişekler ve taşlarla saldırdı. Yaklaşık 1.5 saat süren olaylarda polislerin attığı gaz bombalarını alan göstericiler bunları tekrar polise attı.

Operasyon sonucu 12 PKK'lının öldürülmesinden sonra Şırnak merkez, Cizre, Uludere, İdil ve Beytüşşebap ilçeleri ile Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde esnaf kepenklerini bugün açmadı. BDP'nin ilçe binaalarındaki tabelalarının üzerine yası simgeleyen siyah bezler asıldı. BDP Şırnak il başkanı Abit İke ve Uludere belediye başkanı Şükran Sincar'ın aralarında bulunduğu bir grup ise Yemişli Köyü'ndeki çatışmada ölen 3 PKK'lının cesetlerini getirmek için köye doğru hareket etti.

İdil ilçesi'nde ise, dün gece Köy Korucuları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne molotof kokteyli saldırı düzenlendi. Güvenlik güçleri saldırganları aramaya başladı.

HAKKARİ'DE 3 GÜN YAS İLAN EDİLDİ

HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

YÜKSEKOVA'DA YOLA BARİKAT

Sabah saatlerinde kepenklerin kapalı olduğu Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde öğle saatlerinde olaylar çıktı. Cengiz Topel Caddesi üzerinde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup ateş yakıp yola barikat kurarak PKK lehine slogan attı. Grupta bulunanlar kendilerini dağıtmak isteyen polise taşlarla karşılık verildi. Bunun üzerine polis, gösterici grubu dağıtmak için göz yaşartıcı bomba ve tazyikliı su kullandı. Ara sokaklara dağılan grupla polis arasında kovalamaca bir süre devam etti.

BDP, ÖLDÜRÜLEN 12 PKK'LI İÇİN HAKKARİ'DE 3 GÜNLÜK YAS İLAN ETTİ

ŞIRNAK'ın Uludere İlçesi'nin sınır kesiminde güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmada öldürülen 12 PKK'lı için BDP Hakkari İl Örgütü tarafından 3 günlük yas ilan edilirken, öğrencilerin düzenlediği 'Barış şenliği' de iptal edildi. BDP İl Başkanı Orhan Koparan, askeri operasyonlara bir an önce son verilmesi isteyerek, "Ne yazık ki, sürdürülen askeri operasyonlar sonucu yine 12 gerilla şehit oldu. Bu kan duruncaya kadar bizler ayaklarımız üzerinde duracağız. Biz diyoruz ki; şehitler ölmez. Bütün Kürdistan'da şehitlerimiz için ilan edilen 3 günlük yasa bizler de uyacağız" dedi.

Hakkari'de BDP'nin 3 günlük yas ilan etmesi nedeniyle kepenkler kapatıldı, düğünlerde müzik ve eğlence iptal edildi. Van Yüzüncü yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği'nin (YÖDER) organizasyonuyla Barış Şenliği&'ne katılmak için Hakkari'ye gelen 150 kişilik öğrenci grubu, 12 PKK'lı teröristin öldürülmesi nedeniyle şenlik iptal edilince Van'a döndü. Öğrencileri 'Demokratik Çözüm' çadırı önünden uğurlayan BDP İl Başkanı Orhan Koparan, burada yaptığı Kürtçe konuşmasında askeri operasyonlara bir an önce son verilmesini istedi. Koparan, ilan edilen 3 günlük yasa Hakkari İl örgütü olarak uyacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Ne yazık ki, sürdürülen askeri operasyonlar sonucu yine 12 gerilla şehit oldu. Kürt halkı bugüne kadar nasıl mücadelesine sahip çıktıysa, bundan sonra da mücadelesine ve şehitlerine sahip çıkacaktır. AKP hükümeti şunu çok iyi bilsin ki, elini kolunu sallaya sallaya gezip ve her yerde 'Kürt sorunu yoktur' diyor. Biz de diyoruz ki; Kürt sorunu bitmemiştir. Kürt halkı dimdik ayaklarının üzerindedir. Kendi mücadelesine sahip çıkıyor. Bir hafta önce yine buradaki halk bir şehidini toprağa verdi. Biz diyoruz ki, bu kan duruncaya kadar bizler ayaklarımız üzerinde duracağız. Biz diyoruz ki; 'Şehitler ölmez.' Bütün Kürdistan'da şehitlerimiz için ilan edilen 3 günlük yasa bizler de uyacağız."