BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Gözümüz aydın! Doğalgaz çıktı

Geçen hafta Batman'da doğalgaz çıktı. Ancak bu kez buluş daha çok heyecanlandırdı. Çünkü ilk kez bu kadar yakında bulunuyordu.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Geçen hafta Batman tarafında yapılan arama çalışmalarında ilk defa yer yüzüne bu kadar yakın bir yerden doğal gaz çıktı'' dedi.

Bakan Yıldız, TRT Türk kanalında katıldığı bir programda, enerji sektörüne ilişkin açıklamalar yaptı ve soruları yanıtladı.

Sinop'ta nükleer santral konusunda teknik alt yapı çalışmalarının tamamlandığını, depremden tsunamiye varıncaya kadar meteorolojik ve jeolojik hazırlıkların yapıldığını anlatan Yıldız, ''Uluslararası Atom Enerji Ajansı da bu çalışmaların bir tarafında. Düzenleyici kurum olmadan yalnızca TAEK ile bu işi götürmek doğru değil'' diye konuştu.

''Ancak bazı şeyleri çok önceden konuşmak biraz ümitlerle oynamak anlamına geliyor'' diyen Yıldız, şöyle devam etti:

''Evet Suriye'de petrol var ama hemen yanı başında mayınlı arazinin içinden biz de petrol çıkarıyoruz. Buradan şu anda günde 2 bin 200 varil civarında petrol çıkarıyoruz. Bununla ilgili gerek özel sektör gerekse kamu çalışmalarına devam ediyor. Şimdi böyle olunca ben petrol olduğuna inanıyorum ve inşallah biz hükümetimiz zamanında bunu çıkaracağız. Fakat bunun üslubuna esası kadar dikkat etmemiz lazım. 'Geliyor petrol bekleyin' dememek lazım. Petrol çıktıktan sonra bu sevinci kısa zamanda kamuoyu ile paylaşmak hangi hükümet olursa olsun çok önemli bir avantajdır.

İLK DEFA BU KADAR YAKIN YERDEN ÇIKTI

Mesela kamuoyuna ilk defa söyleyeceğim bir konu var. Ama bunu ana kriter olarak da almamak lazım bu şerhle söylüyorum. Geçen hafta Batman tarafında doğal gaz ile ilgili yapılan çalışmalarda ilk defa yer yüzüne bu kadar yakın bir yerden doğal gaz çıktı. Rezervi konusunda ihtiyatlı davranıyoruz.''

Türkiye'nin, doğal gaz ihtiyacının sadece yüzde 2,5'ini kendi imkanlarıyla karşıladığını ifade eden Yıldız, bu çalışmalarla beraber önümüzdeki 2 yıl içinde bu oranı yüzde 10'lara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.