BIST 9.142
DOLAR 32,39
EURO 35,03
ALTIN 2.326,59
HABER /  GÜNCEL

Gezi Parkı soruşturmasında flaş karar

Ankara terör savcılığı Gezi Parkı protestolarıyla ilgili soruşturmada görevsizlik kararı verdi.

Abone ol

TAKSİM Gezi Parkı’nda başlayan ve ardından Türkiye geneline yayılan gösterilerle ilgili Ankara’da yürütülen soruşturmada Terör Savcılığı önemli bir karara imza attı. Terör Savcılığı, gösterilerle ilgili gönderilen 4 ayrı soruşturma dosyasında görevsizlik kararı verdi.

Terör suçlarına bakmakla görevli Başsavcılık, eylemlerde ilgili görüntüleri, terör ve istihbarat birimlerinden gelen bilgili belgeleri inceledi ve görevsizlik kararı vererek 4 dosyayı Basın Suçları’na bakmakla görevli Başsavcıvekilliği’ne gönderdi.

'PROTESTOLAR DARBE AMACI TAŞIMIYOR'

Hürriyet sinin haberine göre, görevsizlik kararında, protestoların darbe amacıyla ya da terör örgütlerinin yönlendirmesiyle gerçekleştirildiğine dair yeterli delil olmadığını vurguladı. Terör savcılığı, protestoların polise mukavemet, kamu malına zarar verme, kamu düzenini bozma iddiasıyla değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

DAHA ÖNCEDE DOSYA GÖNDERİLMİŞTİ

Gezi eylemlerine destek amaçlı Ankara’da 120 gün boyunca devam eden gösterilerde bin 270 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanların çoğu, emniyetteki işlemlerin ardından serbest bırakılırken, gösterilere katılanlara yönelik daha sonra da terör kapsamında operasyon yapılmıştı. Bu operasyonlarda gözaltına alınanlardan 78 kişi tutuklanmış, ardından da yapılan itiraz sonucu serbest bırakılmışlardı. Ankara’daki Gezi eylemleriyle ilgili başlatılan soruşturmada ilk önce dosya Terör Savcılığı’na gitmiş, ardından görevsizlik kararı verilerek Basın Suçları’na gönderilmişti. Emniyette gelen yeni görüntü ve deliller üzerine ise dosya yeniden Terör Savcısı’na gönderildi. Terör Savcısı 2. kez görevsizlik kararı vererek dosyayı geri gönderdi.

BİN KİŞİ HAKKINDA SORUŞTURMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Savcılığı, Gezi protestolarına katılan yaklaşık bin kişi hakkında soruşturma yürütüyor. Şüpheliler, emniyette oluşturulan özel bir ekip tarafından olay görüntülerinin tek tek incelenerek tespit edildikleri öğrenildi. Gezi soruşturmasını yürüten savcılık, ayrıca Kızılay, Dikmen ve Tuzluçayır semtlerinde yapılan eylemlere katılan toplam 150 kişi hakkında da 6 ayrı iddianame hazırladı. Bu iddianameler, çeşitli mahkemelere gönderildi. İddianamelerde, eylemcilerin “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet”, “Görevi yaptırmamak için direnme”, “Kamu malına zarar verme” gibi suçlardan cezalandırılmaları istendi.