BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.438,32
HABER /  DÜNYA

Soba zehirlenmelerine karşı hayat kurtaracak öneri

Amasya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Burak Bilgin, soba zehirlenme...

Abone ol

Amasya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Burak Bilgin, soba zehirlenmelerine karşın tıpkı doğalgazlı konut ve iş yerlerindeki gibi sobalı evlerde de bacaya yakın şekilde gaz dedektörü konuşlandırılmasını önerdi.
İlde soba satışlarının yoğun olduğu Taşhan mevkisindeki iş yerlerini dolaşıp zehirlenmelere ilişkin bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. M. Burak Bilgin, yolda ortalama 500 kişinin soba zehirlenmelerinden dolayı hayatını kaybettiği Türkiye’de tedbirlerin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Gaz dedektörlerinin pahalı olmadığını vurgulayan M. Burak Bilgin, “25 liradan başlıyor ortalama. İyi diyebileceğimiz ürünler 70 liralarda. Yani 100 liranın altında. Hayatımızı 100 liralık, 100 liranın altında bir gaz ikaz dedektörünün yokluğundan kaybetmeyelim” dedi.
Vatandaşların geç saatlerde sobaya kömür eklediğini anımsatan Yrd. Doç. Dr. Bilgin, “Karbonmonoksitin kokusunu almak, buna uyanmak mümkün değil. Ölümlerin temel nedeni de bacadan baskıyla, ters bir rüzgarla gelen gazın içeride insanların oksijenini tüketmesi, kanda zehirlenme yaratarak vefatına kadar uzanan bir süreç başlatmasıdır. Sobalı evlerde mutlaka çatıya yapılmış yüksekçe en az 1,5- 2 metreye ulaşacak uzunluklarda bir baca sisteminin olması, bacanın üstünün yağmurdan, kardan tıkanmaması için üstünün kapalı olması ve bacanın dört tarafından havadar bir şekilde rüzgarın bir taraftan girip öbür taraftan çıkıp sirkülasyon sağlayacak bir baca havalandırma sistemi mutlaka şart. Sobanın bacaya 2 metre mesafede olmasına ve boruların en fazla 2 dirsekle birbirine bağlanmasını da dikkat edilmelidir” diye konuştu.
Üniversite öğrencilerinin de konuyla ilgili bilgilendirilmesini önemsediklerini anlatan Bilgin, yanan sobadan çıkartılmış kova ile banyonun ısıtıldığına da şahit olduğunu kaydetti.
(İHA)