BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,40
HABER /  DÜNYA

Asker, yönetime el koymaya çalıştı

Güney Sudan’da bir grup askerin yönetime el koyma girişimi sonrası, sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Pazar gecesi başkent Juba’daki bir kışl...

Abone ol

Güney Sudan’da bir grup askerin yönetime el koyma girişimi sonrası, sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Pazar gecesi başkent Juba’daki bir kışlada başlayan olaylardan, eski devlet başkanı yardımcısı Riek Machar’a bağlı askerler sorumlu tutuluyor.
Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, Pazartesi gecesinden itibaren başkentte sokağa çıkma yasağı ilan etti. Basın açıklaması yapan Kiir, olayların, kimliği belirlenemeyen bir şahsın, iktidar partisinin düzenlediği bir konferansta havaya ateş açmasıyla başladığını söyledi. Kiir, bu olaydan sonra, eski başkan yardımcısı Riek Machar’a bağlı bir grup askerin, iktidar partisi SPLA’nın genel başkanlığının bulunduğu binaya saldırdığını açıkladı.
Bütün güvenlik önlemlerininin alındığını belirten Kiir, durumun kontrol altına alındığını belirtti.
Başkan Kiir ve Machar, geçmişte birbiriyle çatışmış Nuer ve Dinka kabilelerine mensup. Machar, kamu hizmetlerini iyileştirmede başarısızlığı gerekçe gösterilerek Temmuz ayında görevden alınmıştı. Daha sonra bir açıklama yapan Machar, ileride başkanlık seçimlerinde aday olmak istediğini ifade etmişti.
Görgü tanıkları, Pazar gecesi, şehirdeki iki kışlada çatışma çıktığını ifade ediyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin özel temsilcisi Hilde Johnson, tarafları çatışmaya son vermeye davet etti ve bu konuda liderlerle görüşmeler yaptığını açıkladı. Bir BM sözcüsü, çatışmalardan kaçan 800 sivilin, Juba’daki BM binasına sığındığını, bunlar arasında açılan sonucu yaralanan 7 kişi bulunduğunu açıkladı.
(İHA)