BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,72
ALTIN 2.487,47
HABER /  DÜNYA

Topbaş çevre dostu otobüsü kullandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma filosuna Sıvılaştırılmış Doğalgaz (CNG) ile çalışan 110 yeni otobüs katmak için TEMSA ile sözle...

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma filosuna Sıvılaştırılmış Doğalgaz (CNG) ile çalışan 110 yeni otobüs katmak için TEMSA ile sözleşme imzaladı. İmza töreninin ardından sürücü koltuğuna geçen Topbaş çevre dostu otobüsü kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Otobüs Aş. filosuna çevre dostu Sıvılaştırılmış Doğalgaz (CNG) ile çalışan 110 otobüsü katmak için TEMSA ile anlaşma imzaladı. Saraçhane’deki belediye binasında düzenlenen imza törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, TEMSA Genel Müdürü Dinçer Çelik, Otobüs A.Ş Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin ile birlikte çok sayıda Büyükşehir Belediye bürokratı katıldı.
Törende konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, dış piyasada başarı için iç piyasaya ihtiyaç olduğunu belirterek, “Otobüs gibi önemli bir konuda sanayimizin güçlendirme kabiliyetini ancak kuvvetli bir iç piyasamız olursa gerçekleştirebiliriz. Otobüs sektöründe Türkiye’nin dünyaya bir şansı vardır. Ancak önce kendimiz bu otobüslerden memnun olacağız ki o zaman dışarıya daha güvenle satış yapabilelim” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise bir kentin medeniyet ölçüsünün toplu taşıma araçlarının ne kadar kullanıldığı ile ölçüldüğünü ifade ederek, “Her kesimden insanların rahatlıkla kullanabileceği sistemler oluşturuyoruz. Hepimizin daha önce kullandığı Nuh nebiden kalma otobüsler bu şehre yakışmıyordu. Bunun üzerine filomuzu yenileme kararı aldık. Otobüs A.Ş olarak kurduğumuz şirketimizde hizmet verirken diğer taraftan halk otobüslerine ciddi bir destek verdik. Onlarda otobüsleri yenilesinler istiyoruz. Bir hedef koymuştuk. 2013 yılı sonuna geldiğimizde 3000 yeni otobüs devreye girsin dedik. Yerli otobüs tercihleri olarak bu adımları attık. İstanbul’un bir yılda aldığı otobüs Türkiye’nin bir yılda aldığı otobüs sayısına eş değer. Otobüs sanayisine nasıl bir destek verdiğimiz buradan da görülüyor” diye konuştu.
Topbaş, şunları söyledi: “bugün burada 110 yeni otobüs alımı için buradayız. Gerçekten gurur verici bir durum yaşıyoruz. Geçmişte İnsanları gazdan kurtarma adına otobüs egzozunu otobüsün çatısına çıkarmak bir hüner olarak sayılıyordu. Ama artık sıkıştırılmış gazla çalışan çevre dostu otobüsler var. Çevreyi simsiyah dumanlarla kirleten o otobüsler geride kaldı. Artık akıllı otobüsler var. Otobüsteki insan hangi durağa kaç dakika sonra gideceğini biliyor. Durakta bekleyen de otobüsün kaç dakika içinde durakta olacağını görebiliyor. Buda bizim kentimizin ne kadar modernleştiğini gösteriyor. Paramız var. Milletimizin parasını çok doğru kullanıyoruz. Sıkı bir pazarlık yapıyoruz. Para yönetimi, insan yönetimi, zaman yönetimini Başbakanımızdan öğrendik.”
Yapılan konuşmaların ardından otobüs alım sözleşmesi TEMSA Genel Müdürü Dinçer Çelik ile Otobüs A.Ş Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin arasında imzalandı. İmza töreninin ardından Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Başkan Topbaş’a üzerinde otobüs resmi olan bir plaket hediye etti. Başkan Topbaş ise Sabancı’ya İstanbul’un fotoğrafının yer aldığı bir tablo verdi. Törenin ardından Başkan Topbaş ile Güler Sabancı alımı gerçekleştirilecek otobüslerden birinde inceleme yaptı. Sürücü koltuğuna oturan Başkan Topbaş, arabayı çalıştırıp yaklaşık 10 metre kadar sürdü. Topbaş yanında duran Güler Sabancı’ya da, “Emin ellerdesiniz efendim” dedi. Topbaş’ın sözleri Güler Sabancı’yı güldürdü. Topbaş daha sonra, “Hiç kullandınız mı?” diye sordu. Sabancı ise “Yok ben bu konuda çok iyi değilim” diye karşılık verdi.
(İHA)