BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

GDO'ya izin çıktı kabus geri döndü

Tarım bakanlığı, pamuk, şeker pancarı, pamuk ve kolzanın ithalatına da kapıları açtı. GDO'ya verilen izinle kabus geri döndü.

Abone ol

Genetik olarak değiştirilmiş amilopektin patatesinin doğrudan gıda ve yem olarak kullanılmasının uygun olmayacağı, bu patates çeşidine ait ürünlerin kâğıt üretimi ve kimya alanında kullanılabileceği kaydedildi. “PL73” maya ve “MT 663” bakteri biyokütlesinin yem katkısı olarak kullanılması önerildi.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan Bilimsel Komite, genetiği değiştirilmiş organizmalara (GDO) ilişkin yaptığı uygunluk denetiminde GDO’lu 6 çeşit pamuk, 3 çeşit kolza, maya, bakteri biyokütlesi, patates ve şekerpancarı olmak üzere toplam 13 ürünün Türkiye’ye ithalatına izin verdi. Komite daha önce de GDO’lu 9 çeşit mısır, 3 çeşit soya ithalatına izin vermişti. Böylece GDO’lu 25 ürünün ithalatına izin verilmiş oldu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı olarak GDO’lu ürünlere uygunluk denetimi yapan Bilimsel Komite’den mısır ve soyanın ardından yeni ürünlere vize çıktı.

Bilimsel Komite’nin 3. ve 4. toplantısında alınarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan kararda, “MON1445-2”, “MON15985-7” ve “MON1445-2 X MON15985-7 melez” pamuk çeşitlerinin yem, gıda (rafine yağı) ve pamuk lifi olarak kullanıldığında mevcut bilgiler ışığında insan ve hayvan sağlığı açısından “istenmeyen bir etki oluşturmayacağının beklendiği” belirtildi.

Kararda, “GT 73”, “T45” ve “MS8 X RF3 hidrid” kolza çeşitlerinin yem, gıda (rafine yağı) olarak kullanıldığında mevcut bilgiler ışığında insan ve hayvan sağlığı açısından istenmeyen bir etki oluşturmayacağının beklendiği belirtilirken, buna karşın Türkiye’de bu türün yabanileri bulunduğu için gen kaçışının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması önerildi.