BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.419,07
SPOR

Füze krizi sonrası olay görüntüler: Polonya Milli Takımı Dünya Kupası'na F-16'larla gitti!

Katar 2022 Dünya Kupası'nda mücadele edecek olan Polonya Milli Takımı, Katar'a özel önlemlerle seyahat etti. Ukrayna sınırındaki bir köye salı akşamı düşen füze nedeniyle Polonya'da iki kişi hayatını kaybetmiş, NATO'nun konuyla ilgili olarak harekete geçmesi çağrısı yapılmıştı. Polonya Milli Takımı'nın uçağına sınır boyunca F-16'lar eşlik etti.

15 Kasım Salı akşamı Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan bir köye bir roket düşmüş ve iki sivil hayatını kaybetmişti. Haberin yayılmasının ardından Ukrayna - Rusya - NATO hattında tansiyon yükseldi. Ukrayna'dan art arda yapılan açıklamalarda Rusya'nın NATO ülkesi olan Polonya'ya saldırdığı yönünde iddialar ortaya atılmış, Rusya ise iddiaları yalanlamış ve provokasyon yapıldığını ifade etmişti.

ABD Başkanı bıden: Rusya'dan fırlatılmış olma ihtimali düşük
G20 zirvesi için Bali'de olan ABD Başkanı Joe Biden, konuyla ilgili bazı NATO üyelerinin yaptığı acil toplantı sonrası açıklama yapmış ve 'Füzenin Rusya’dan fırlatıldığını söylemek için çok mu erken?' şeklindeki soruya; 'Elimizdeki ilk veriler bu sonucu vermiyor. Soruşturma tamamlanana kadar net bir şey söyleyemem ancak füzenin Rusya’dan fırlatılmış olma ihtimali düşük görünüyor' yanıtını vermişti.

Moskova: Füze Ukrayna’nın
Rusya Savunma Bakanlığı, Polonya’da yayımlanan fotoğraflardaki füze parçalarının Ukrayna’nın S-300 hava savunma sistemine ait unsurlar olduğunu bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov dün yaptığı açıklamada, “Rusya Silahlı Kuvvetleri, 15 Kasım’da Ukrayna’nın askeri yönetim ile enerji sistemlerine yönelik havadan ve denizden uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahla yoğun saldırı düzenledi. Tüm füzeler, belirlenen hedefleri vurdu” dedi. Konaşenkov, Polonya’nın Przewodow köyüne füzelerin düşmesine ilişkin ise şunları kaydetti: "Bu saldırılar, sadece Ukrayna topraklarında bulunan hedeflere yönelik yapıldı. Przewodow’daki enkazın fotoğraflarındaki füze parçalarının, Ukrayna’ya aitS-300 hava savunma sisteminin unsurları olduğu Rus uzmanlarca tanımlandı. Przewodow’a Rus füzelerinin düştüğü iddiaları durumun gerginleştirme amacı taşıyan bir provokasyondur."

Varşova: Talihsiz bir kaza
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda olayla ilgili olarak, “talihsiz bir kaza” ifadesini kullandı. Duda, “NATO müttefikleriyle doğrudan temas halindeyiz. Bunun Polonya’ya yönelik kasıtlı bir saldırı olduğuna dair hiçbir belirti yok. Büyük ihtimalle Rus yapımı bir S-300 füzesiydi” değerlendirmesinde bulundu.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de, “Rusya’ya karşılık veren Ukrayna kuvvetleri, kendilerini savunmak için füze fırlattı. Bunlardan biri yanlışlıkla Polonya topraklarına düştü” dedi. Rusya tarafından atılan füzelerin Ukrayna’da kritik altyapıyı vurduğunu belirten Morawiecki “Bu saldırıya karşılık veren Ukrayna kuvvetleri, kendilerini savunmak için füze fırlattı. Bu füzelerden biri yanlışlıkla Polonya topraklarına düştü” dedi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da “Patlamanın büyük olasılıkla bir Ukrayna hava savunma füzesinin sonucu olduğu yönündeki değerlendirmeyle çelişen hiçbir şey görmedik” denildi.

Zelenskı: Füzeler bizim değil
Polonya ve NATO’nun açıklamalarına karşın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, “Düşenlerin bizim füzemiz olmadığından şüphem yok” dedi. Zelenski, “Askeri raporlarımız, Rus füzesi olduğunu söylüyor. Aksi yönde bir kanıt bize ulaşmadı” açıklamasında bulundu.

Nato'ya 4. ve 5. madde çağrıları
Füze krizinin ilk saatlerinde Ukrayna ve Polonya'dan NATO'ya Rusya'ya karşı 5. maddenin uygulanması için çağrılar yapıldı. Polonya acil NATO toplantısı talep etti. Yapılan toplantı ve incelemelerin ardından 5. maddeyi işleme sokmayı gerektirecek bir durum olmadığı anlaşıldı.

NATO'nun 5. maddesine göre, bir müttefike yapılan saldırı, tüm müttefiklere yapılmış sayılıyor. 5. maddenin devreye girmesi için önce 4. maddenin aktive edilmesi gerekiyor.

Nato Genel Sekreteri son noktayı koydu
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, acil toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında kasıtlı bir saldırı olduğuna, İttifak topraklarının hedef alındığına, Rusya’nın NATO’ya saldırmaya hazırlandığına yönelik herhangi bir ibareye rastlamadıklarını söyledi. Soruşturmanın sürdüğüne dikkat çeken Genel Sekreter Jens Stoltenberg, “İlk analizler, olayın büyük olasılıkla Ukrayna topraklarını Rus seyir füzesi saldırılarına karşı savunmak amacıyla ateşlenen bir Ukrayna hava savunma füzesinden kaynaklandığını gösteriyor” dedi. Stoltenberg nihai sorumluluğu ise Rusya’ya yükledi.

Polonya Milli Takımı'na F-16'lar eşlik etti
Hürriyet'in haberine göre; Yüksek tansiyonla geçen günlerin ardından 2022 Dünya Kupası için Katar'a gitmek için yola çıkan Polonya Milli Takımı'na iki F-16'nın eşlik etmesi dikkat çekti. Ukrayna sınırı boyunca milli takım uçağına eşlik eden F-16'lar Slovakya sınırına gelindiğinde üslerine geri döndü.

Bu görüntüler, Polonya Milli Takımı resmi sosyal medya hesaplarından ve Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak tarafından paylaşıldı.

"Top bizi birbirimize bağlar"
Polonya Milli Takımı'na eşlik eden F-16'lardan birinin kokpitinde milli takımın sloganı olan 'Łączy nas piłka' yani 'Top bizi birbirimize bağlar' yazılı kağıt da yer aldı.

Sitene Ekle