BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Ferzan Özpeteke ödül

11. Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali bugün başlıyor. Festivalde Ferzan Özpetek'e ödül verilecek.

Abone ol

Ferzan Özpetek'in yönetmenliğini üstlendiği 'Kutsal Yürek'le açılacak festivalde Almanya ve Türkiye'den toplam 67 film gösterilecek.



11. Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali bugün başlıyor. 19 Mart'a kadar sürecek festivalde Ferzan Özpetek'e onur ödülü verilecek. Festival, iki ülke sinemacılarının ve yapıtlarının bir araya gelmesine vesile olacak.


Türk ve Alman sinemasınının aynı zeminde buluşmasını sağlayan 11. Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali bugün başlıyor. Festivalde onur ödülü alacak olan Ferzan Özpetek'in son filmi 'Kutsal Yürek'in gösterimiyle başlayacak olan etkinlikte her iki ülkeden kısa, belgesel ve uzun metrajlı toplam 67 film gösterilecek.




1992 yılında Türkiye Sinema Günleri olarak başlayan Türkiye-Almanya Film Festivali 11. yılında yine iki ülke sinemacılarının ve ürünlerinin bir araya gelmesine vesile olacak. (Bu özelliği nedeniye Ankara Film Festivali tarafından bu yıl ödüllendiriliyor.) Belgesel, uzun ve kısa metraj yarışmaların yer aldığı festivalde geçtiğimiz yıl yaşamını kaybeden Ömer Kavur için de bir bölüm bulunuyor. 'Ömer Kavur'a Saygı' başlıklı bölümde 'Melekler Evi', 'Karşılaşma', Kavur'un TRT için çektiği Aziz Nesin'in eserlerinden uyarlanan filmler gösterilecek.




Festival, son dönem Türk filmlerini Almanya'da seyirciyle buluşturma misyonunu bu yıl da sürdürüyor. Yavuz Turgul'un 'Gönül Yarası', Ümit Ünal'ın senaryosunu yazdığı ve beş yönetmenli 'Anlat İstanbul', Fatih Akın'ın 'İstanbul'un Sesi', Ali Özgentürk'ün 'Kalbin Zamanı', İsmail Güneş'in 'THE İmam' festival kapsamında görücüye çıkacak.


Gençler değerlendirecek
Festivalin Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda 10 film yer alıyor. Türkiye'den Çağan Irmak'ın 'Babam ve Oğlum', Yavuz Özkan'ın 'Hayal Kurma Oyunları', Cem Başeskioğlu'nun 'Sen Ne Dilersen', Kutluğ Ataman'ın '2 Genç Kız' ve Semih Kaplanoğlu'nun 'Meleğin Düşüşü' filmlerinin yer aldığı yarışmada Almanya'dan da Florian Hoffmeister'in '3? Daha Soğuk', Sabine Michel'in 'Hayatını Yaşa', Emily Atef'in 'Molly'nin Yolu', Christoph Hochhausler'in 'Sahte İtirafçı' ve Detlev Buck'un 'Acımasız' adlı yapımları yer alıyor. Ama en iyi filme Mevlüt Akkaya, Andreas Max Ströhl, Mehmet Aslantuğ, Prof. Dr. Deniz Bayraktar Sevgen, Alexander Bohr'dan oluşan seçici kurul karar verecek.




Bu yıl Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda yer alan filmleri 'Genç Seçici Kurul' da değerlendirecek. Nürnberg ve çevresinde yaşayan ve geçen yıllarda kısa ve kurmaca film ile televizyon belgeseli alanlarında ilk deneyimlerini kazanan beş genç sinemacıdan oluşan Genç Seçici Kurul, Ana Seçici Kurul'a paralel olarak, Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda yer alan filmleri değerlendirecek ve yarışan filmlerden birine Genç Seçici Kurul Ödülü verecek.
Kısa Film Yarışması'nda ise 12 film var. Yarışmada Türk yönetmenlerle Almanya'da yaşayan Türk yönetmenlerin çalışmaları ağırlık kazanıyor. Belgesele gelirsek. Ertuğ Tüfeçioğlu'nun 'Ya Tutarsa?', Pelin Esmer'in 'Oyun', Berke Baş'ın 'Transit', Barbara Trottnow'un 'İncesulu Emine' filmlerinin yer aldığı 10 yapım en iyi belgesel film ödülü için yarışacak.




19 Mart'ta kadar sürecek festivalde aralarında Çağan Irmak, Çetin Tekindor, Fatih Akın, Fikret Kuşkan, Hümeyra, Semih Kaplanoğlu, Tülin Özen, Yavuz Özkan, Vildan Atasever ve Ali Özgentürk'ün de aralarında bulunduğu birçok sanatçı katılacak.



Kaynak: