BIST 9.084
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.326,56
HABER /  GÜNCEL

Ermenistan uçağında neler vardı?

Erzurum'a indirilen Ermenistan uçağı arandı. Uçakta silah olmadığı ve beyana uygun malzeme taşıdığı anlaşılınca ortalık yatıştı.

Abone ol

İNTERNETHABER- Ermenistan uçağının Erzurum'a indirilmesi kafaları karıştırdı. İlk gelen haberler uçağın F-16 savaş uçakları eşliğinde inişe zorlandığı yönünde oldu. 

ERMENİSTAN ZORLA İNDİRİLDİ İDDİASINA KIZDI

Ermenistan uçağının f-16 savaş uçakları eşliğinde indirildiği yönündeki haberler Erivan'dan tepki aldı... 

Gelen ilk açıklama "Türkiye şov yapıyor" şeklinde oldu.

DEVAMINI OKU 

Olayla ilgili Ankara'dan gelen haberler de çelişkiliydi. Bakan Yıldırım "pilot inmek istedi" derken Dışişleri Bakanlığı da Bakan Yıldırım'ı arayarak detaylı bilgi vereceklerini söyledi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise "Uçak Erzurum'a teknik iniş yapmıştır" dedi. 

Uçaktaki malzemenin beyana uygun olduğu ve insani malzeme taşıdığı anlaşılınca yoluna gitmesine izin verildi.


Moskova'dan kalkan Suriye yolcu uçağının Ankara'ya indirilmesinin ardından bugün de Ermenistan yolcu uçağı Erzurum'a indirildi.

İlk yapılan açıklamaya göre uçakta 20 ton insani yardım malzemesi olduğu açıklandı. Uçağın gıda ve ilaç taşıdığı belirlendi.

Ermenistan'dan Suriye'ye uçan sivil bir uçağın, Erzurum'a inmesi sonucu ortaya atılan "F-16'lar tarafından indirildi" iddiaları yalanlandı. 

DAVUTOĞLU: "İNSANİ YARDIMA ENGEL OLMAYIZ"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise gazetecilere konuyla ilgili kısa bir açıklama yaptı. Uçaktaki ilk aramanın sona erdiğini ve ikinci bir aramanın başladığını söyleyen Davutoğlu, "Uçuş planı çerçevesinde iniş yapılmış ve inceleme yapılmıştır. İnsani yardım uçaklarına engel olmayız. Ancak içinde ne olduğu belli olmayan uçuşlar konusunda da her zaman aynı uygulamayı yapacağız" dedi.

ŞARTLI İZİN VERİLDİ

Erzurum'da arama yapılan Ermenistan uçağının F-16'larla indirilmediği, Erivan'dan kalkmadan pilotların arama yapılmak üzere Türkiye'ye ineceğini bildiği açıklandı.

Türk Dışişleri yetkilileri, insani yardım amaçlı uçağın yasadışı bir malzeme taşıdığına dair her hangi bir istihbarat üzerine indirilmediğini, yapılan işlemin Türk hava sahasını kullanma izninin arama kaydıyla verilmesinden kaynaklandığını söyledi. 

İNSANİ YARDIM MALZEMESİ TAŞIYOR

Ermenistan'ın başkenti Erivan'dan Suriye'nin Halep şehrine uçtuğu belirtilen uçakta arama yapıldı. Uçakta 20 ton insani yardım malzemesi olduğu belirlendi. Halep'e giden uçakta gıda ve ilaç bulunduğu öğrenildi. Beyan doğru çıkınca uçağın yoluna gitmesine izin verildi. 

HÜKÜMETTEN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen açıklama ise farklı oldu. Bakanlık, Ermenistan uçağının Erzurum’a Türkiye tarafından indirildiğini açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise bunun aksine iniş kararının Ermeni pilota ait olduğunu belirterek, “Pilot Erzurum Havalimanı’na iniş talebinde bulunmuş ve bu talebi de uygun görülmüştür” açıklaması yapmıştı.

Çelişkili açıklamalar üzerine Dışişleri kaynakları, Bakan Yıldırım’ı arayarak konuyla ilgili detaylı bilgi vereceklerini aktardı.

ekran-resmi-2012-10-15,-12.52.43.png

BEYAN DOĞRU ÇIKTI UÇAK YENİDEN HAVALANDI

Son açıklama da Bülent Arınç'tan geldi. Ermenistan uçağının Halep'e gitmek üzereyken Erzurum Havaalanı'na mecburi inişe zorlandığını kaydeden Arınç, "Ermenistan tarafından şu beyan edilmişti, 'Biz insani yardım amacıyla Halep'e gidiyoruz'. Uçak indirildi, incelendi ve bu beyanın doğru olduğu anlaşıldı. Uçağın havalanmasına müsaade edildi. Demek ki biz bu konuda çok ciddiyiz. Çok iyi takip ediyoruz işimizi ve görevimizi yapıyoruz'' dedi. (DEVAMINI OKU)

TEKNİK BİR ZORUNLULUK OLDUĞUNDAN BAHSEDİLİYOR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Erzurum'a inen Ermenistan uçağıyla ilgili, ''Teknik bir zorunluluk olduğundan bahsediliyor, ama öyle olsa bile uluslararası havacılık gereği içindeki malzeme incelenir'' dedi.(DEVAMINI OKU)