BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,88
ALTIN 2.435,94
HABER /  GÜNCEL

AK Partili Çelik'ten uçak açıklaması!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Erzurum'a inen Ermenistan uçağıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Erzurum'a inen Ermenistan uçağıyla ilgili, ''Teknik bir zorunluluk olduğundan bahsediliyor, ama öyle olsa bile uluslararası havacılık gereği içindeki malzeme incelenir'' dedi. Çelik, AK Parti MYK toplantısı öncesinde parti genel merkezine gelişinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

KRİZ DURUMU YOK

Erzurum'a inen Ermenistan uçağına ilişkin soru üzerine Çelik, ''Teknik bir zorunluluk olduğundan bahsediliyor, ama öyle olsa bile uluslararası havacılık gereği içindeki malzeme incelenir. Dolayısıyla kriz durumu yok. İncelemeden sonra resmi açıklama yapılır, teknik bir sorun varsa da onun nasıl giderileceğine bakılır'' dedi.

Çelik, Ankara'ya indirilen uçakta bulunan malzemelerle ilgili inceleme sürecinin hatırlatılması ve yeni bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine gelinen noktayla ilgili şu bilgiyi verdi:

TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIŞTIR

''Uçak, taşımaması gereken yük taşıyor. Tabii burada bu yükün niye, hangi sebeple taşındığı, bu uçakta ne aradığı belli. Ondan sonra yolcularla ilgili bazı açıklamalar yapıldı biliyorsunuz. Burada Rus resmi makamlarının olmasa da bazı silah şirketlerinin bu yolcu uçağı vasıtasıyla askeri lojistik malzeme denilebilecek, Suriye'deki bu durum sebebiyle o uçakta taşınmaması gereken, meşruiyeti söz konusu olmayan bir yük taşıdığı ortada.

Türkiye'nin tavrı hukuka uygundur. Burada şuna da dikkat etmek gerekir. Bu uçakta bu yükün taşınmasının yasal gerekçelerini öne sürenler var, fakat bu gerekçeler normal zamanlar için geçerli. Suriye gibi silah elde ederek kendi halkını katleden bir rejime askeri lojistik malzemesi anlamına gelebilecek malzemenin taşınması demek, herhangi bir yasallık çerçevesine uydurulsa da uluslararası açıdan meşru bir yaklaşım değildir. Dolayısıyla Türkiye üzerine düşeni yapmıştır.

Bir de şuna dikkat etmek gerekir. Oraya silah taşınması, bunun durdurulması Türkiye'nin değil, uluslararası toplumun meselesidir. Türkiye burada BM'de Esed'in meşruiyetini kaybettiğine dair imza atan 160'ın üzerinde ülkenin oluşturduğu uluslararası irade temelinde hareket ediyor. Bu sadece Türkiye ile Rusya ya da Türkiye ile Suriye arasında bir mesele gibi sunuluyor. Bu, uluslararası toplum ile Suriye arasında bir meseledir. Türkiye burada üzerine düşeni yapmıştır sadece.''

İNCELEME BİTİNCE AYRINTILI AÇIKLAMA YAPILIR

Ömer Çelik, uçakta bulunan malzemelerin içeriğinin açıklanıp açıklanmayacağının sorulması üzerine, ''İnceleme devam ediyor. İncelendikten sonra ayrıntılı açıklama yapılır'' karşılığını verdi.

Çelik, malzemelerin füze parçası olduğu yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine ise ''Şu anda bir şey söylemem doğru değil. Lojistik malzeme anlamına gelebilecek bir malzeme. Bir de tabii incelenmesi gereken malzeme var. İncelendikten sonra gereken açıklama yapılır. Şunu söyleyebiliriz sadece; uçağın durdurulması, aranması ve içindeki malzemenin incelenmesi meşrudur. Suriye rejimine taşınmaması gereken malzemeler var o uçakta. Ama bunların ne olduğunu incelemenin sonunda açıklarlar'' dedi.

CUMHURBAŞKANININ TAKDİRİDİR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulan yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin anayasa değişikliği konusunda bundan sonra nasıl bir yol izleneceğinin sorulması üzerine, ''Nasıl bir şekilde hareket edeceği Sayın Cumhurbaşkanının takdiridir. Cumhurbaşkanının takdiri üzerine söz söylemek doğru olmaz. Bizim nasıl bir yol izleyeceğimiz ise Başbakanımızın başkanlığında partinin yetkili kurullarında tartışır, izlenecek yol haritasını belirleriz'' diye konuştu.

Çelik, anayasa değişikliği oylamasında firelerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine, ''AK Parti'nin içinde bu tip durumlarda kasti davranan kimse olmaz. Benim kanaatimce bu bir yol kazasıdır. Zaman zaman parlamentoda bu yol kazaları oluyor. Bu eksiklikler usulünce giderilir'' dedi.

HAKAN ŞÜKÜR'ÜN DURUMU

Ömer Çelik, AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür'ün anayasa değişikliği oylamasına katılmamasının hatırlatılarak ''Mazeretsiz şekilde yurt dışına çıktığı şeklinde bir iddia var'' sorusuna karşılık, ''Grup yönetimi arkadaşlarımızın hangisinin hangi mazeretle yurt dışına çıktığını biliyor. Grup yönetiminde o bilgi vardır zannediyorum'' karşılığını verdi.