BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Alman halkı bedel ödeyecek

Nükleer santralden kademeli olarak vazgeçen almanya, ortaya çıkan maliyeti halka yantısıyor.

Abone ol

Almanya'nın kademeli olarak nükleer enerjiden vazgeçilmesi ardından çevreci olarak kabul edilen yöntemlerle daha pahalı üretilen elektriğin faturasının 2013'ten itibaren abonelere yansıtılacağı belirtildi. Hükümetin, gelecek yıl seçimlerin yapılacak olması nedeniyle zor durumda kalacağı belirtildi.

Almanya, Japonya'nın Fukişima Nükleer Santrali faciasından sonra kademeli olarak nükleer enerjiden vazgeçeceğini alternatif enerji kaynaklarından yararlanılabileceği açıkladı. Kontrolden geçirilmesi amacıyla eski olan 8 santralin belli döneme yayılan bakım ve onarım çalışmaları ardından enerji fiyatlarında artış oldu. Başbakan Angela Merkel hükümetinin nükleer enerjiden vazgeçip, yenilenebilir enerjiye yönelme kararı ardından yılbaşından itibaren faturaların yükseleceği ifade edildi.

100 EURO DAHA FAZLA ÖDEYECEKLER

Rüzgar başta olmak üzere çevreci yöntemlerle elektrik üretimine dönüşüm çalışmalarının faturası tüketicilere çıkarıldı. Alman medyası, yeni yılda elektrik tüketicilerini yüzde 10 oranında zam beklediğini, 4 kişilik ailenin yılda daha fazla ödeyeceği para miktarının 100 euro olduğunu hesapladı. Hükümetin bazı şirketlere ülke dışındaki rekabet ortamından etkilenmemeleri için sübvansyon desteği sağladığı yolundaki tartışmalar da alevlendi.

Almanya Çevre Bakanı Peter Altmaier, nükleer enerji üretiminden çıkışın maliyetlerini tüketicilerin yükleneceği endişelerinin önüne geçmek için atılacak adımlarla, çevreci enerji üretimine geçiş sürecinin yavaşlatılması gerekebileceğini söyledi Seçimlere 1 yıl kalan Avrupa'nın en büyük ekonomisinde elektrik faturalarının, nükleer enerjinin yerini yenilenebilir enerjiye bırakma yolunda iddialı hedefleri olan Angela Merkel için önemli bir kaygı sebebi olmaya başladığı belirtildi.