BIST 9.973
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.429,70
HABER /  DÜNYA

Moro Müslümanları için tarihi gün

Filipinler hükümeti ile MILF arasından anlaşmaya varılan ve barışı sağlayacak çerçeve anlaşma Manila'da imzalandı.

Abone ol

Filipinler hükümeti ile ülkenin en büyük Müslüman grubu Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasından “çerçeve barış anlaşması” imzalandı.

Anlaşma, ülkenin güneyinde Müslümanların çoğunlukta yaşadığı Mindanao adasında “Bangsamoro” ismi verilecek özerk bölgenin kurulmasını öngörüyor.

Filipinler hükümeti ile MILF arasından anlaşmaya varılan ve barışı sağlayacak çerçeve anlaşma başkent Manila’daki devlet başkanı sarayı Malacanang’da imzalandı. Anlaşmayı her iki taraf adına da barış görüşmelerini sürdüren heyetlerin başkanları Marvic Leonen ve Mohagher Iqbal imzaladı. Anlaşmanın imzalanması törenine Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, MILF Başkanı Murad Ebrahim, Malezya Başkanı Datuk Seri Najib Tun Razak ve çok sayıda yetkili katıldı. 

ÖZERK BÖLGE KURULACAK 

Çerçeve anlaşma, 2016 yılına kadar Mindanao adasında “Bangsamoro” ismi verilecek özerk bölgenin kurulmasını öngörüyor.

Taraflar anlaşmayı imzalarken, barışın sağlanması için daha üzerinde çalışılacak çok ayrıntının olduğuna vurgu yaptı. BM, ABD ve diğer ülkeler anlaşmayı olumlu karşılarken, “barış için nadir fırsat” olarak nitelendirdi.

MILF, 1970’ten bu yanan Filipinler hükümetine karşı bağımsızlık veya özerklik için silahlı mücadele veriyor. Yaşanan çatışmalarda şimdiye kadar yaklaşık 150 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.