BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,70
ALTIN 2.401,27
HABER /  POLİTİKA

Erdoğana CIA sorusu

CHP'li milletvekili Ateş CIA'nın işkence merkezlerine taşığı uçakları Başbakan Erdoğan'a sordu.

Abone ol

CHP Gaziantep Milletvekili Abdulkadir Ateş, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) ''gizli sorgulama  merkezlerine götürmek için insan kaçırma eylemlerinde kullandığı'' iddia edilen uçakların, Türkiye'deki havaalanlarını kullanıp kullanmadığını sordu.

Ateş, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, CIA'ın dünyanın çeşitli ülkelerinde gizli gözaltı ve sorgulama merkezleri kurduğunun uluslararası platformlarda tartışıldığını kaydetti.

Yargı kararı olmaksızın, insanların zorla kaçırılarak bu merkezlerde işkence altında sorguya çekilmelerinin, hiçbir çağdaş toplumun kabul edemeyeceği bir insan hakkı ihlali olduğunu belirten Ateş, insan kaçırma eylemlerinde kullanılan uçakların önemli bir bölümünün, başka isimler altında kayıtlı, CIA ilişkili kurumlara ait olduğuna ilişkin iddialar bulunduğunu ifade etti.

CHP'li Ateş, önergesinde şu sorulara yer verdi:

''Hükümetiniz, bu uçaklardan Türkiye'deki sivil veya askeri havaalanlarını kullananlar olup olmadığından haberdar mıdır? Türkiye havaalanları kullanılmışsa, hangi tarihlerde hangi havaalanları kullanılmıştır? Liste halinde verebilir misiniz?

Bu tür kullanımlar sırasında, hükümetinizin ilgili uçaklara ilişkin talep ettiği bilgiler nelerdir? Bu talepler arasında yolcu listesi var mıdır? Varsa, yolcuların listesini verebilir misiniz? Yolculardan Türkiye'ye giriş yapanlar olmuş mudur? Olduysa, giriş yapanların kimler olduğu bilinmekte midir? İsimleri ve uyrukları nelerdir?

Söz konusu uçaklardan Türkiye havalimanlarını ikmal, yakıt gibi nedenlerle kullananlar varsa, Türkiye'den hangi ülkelere gitmişlerdir?''