BIST 9.789
DOLAR 32,59
EURO 35,01
ALTIN 2.450,50
HABER /  POLİTİKA

Emekli amirallerin skandal Montrö bildirisine 81 ilde suç duyurusu

104 emekli amiralin Montrö bildirisine ilişkin 910 dernek, 408 vakıf, 27 üniversite, 114 oda, 550 sendika, 46 federasyon 81 ilde suç duyurusunda bulundu.

Abone ol

104 emekli amiralin Montrö bildirisi gündemin üst sıralarında tartışılmaya devam ediyor. Hükümet yetkilileri ve siyasilerin sert tepki gösterdiği bildiriyle ilgili son dakika gelişmeler yaşanırken 910 dernek, 408 vakıf, 27 üniversite, 114 oda, 550 sendika ve 46 federasyon bildiriyle ilgili 81 ilde suç duyurusunda bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı açıklama yaparak “Böyle bir bildirinin demokrasiye zarar vermekten başka bir işe yaramayacağını” belirtti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bildiriyle ilgili re’sen soruşturma başlattı. Gözaltına alınan emekli amirallerin sorgusu sürerken  81 ilde 910 dernek, 408 vakıf, 27 üniversite, 114 oda, 550 sendika, 46 federasyon da emekli amirallerin bildirisine ilişkin suç duyurusunda bulundu.  

Gözaltına alınan emekli amiraller Ankara TEM'e götürüldü

Montrö Boğazlar Sözleşmesi'yle ilgili bildiri nedeniyle gözaltına alınan 10 emekli amiral, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne (TEM) götürüldü. Emekli amirallerin ifadelerinin yarından itibaren alınması bekleniyor. Haklarında gözaltı kararı verilen emekli amiraller Ergun Mengi, Atilla Kezek, Ankara'da; Alaettin Sevim, Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç ve Türker Ertürk, İstanbul'da; Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal ise Kocaeli'de bu sabah gözaltına alınmıştı.

Emekli amiraller Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat'ın ise 3 gün içinde Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri tebliğ edilmişti.

Eskişehir, Balıkesir, Kütahya ve Bilecik de bildiriye ilişkin suç duyurusunda bulunuldu

Eskişehir, Balıkesir, Kütahya ve Bilecik de bazı emekli amirallerin açıklamasına ilişkin suç duyurusunda bulunuldu. Memur-Sen Eskişehir İl Temsilcisi Ercan Yattıkalkmaz, Adalet Sarayı önünde yaptığı açıklamada, 15 Temmuz gecesi darbeyi önleyen, darbecilere meydanları dar eden milletin, Türkiye'nin tarihinden vesayetin izlerini, yarınından muhtıra ve darbe fikrini söküp attığını söyledi.

Söz konusu açıklamanın silahlı kuvvetler bünyesinden vesayetçileri ayıklama, hainleri temizleme politikasının doğruluğunu teyit ettiğini aktaran Yattıkalkmaz, "Vesayet virüsünden kurtulamamış, ihanet zehrini damarlarından atamamış bir kısım mütekait askerin sözde beka endişesi kisvesiyle siyasete müdahale etme cüretleri, milletin gözünde ihanetin, akılsızlığın ve ahlaksızlığın göstergesidir." dedi.

Balıkesir Adliyesi önünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri bazı emekli amirallerin açıklamalarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Daha sonra STK temsilcileri adliyeye girerek açıklamayı yapan emekli amiraller hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kütahya Adliyesi önünde bir araya gelen Memur-Sen İl Başkanı Fatih Köse ve Memur-Sen'e bağlı sendika temsilcileri ile Kütahya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu temsilcileri, suç duyurusuna ilişkin dilekçelerini müracaat savcısına teslim etti.

Köse, yaptığı açıklamada, Türk milletinin iradesine yönelik hiçbir vesayet imasına tahammülü olmadığını söyledi.
Memur-Sen Bilecik İl Temsilciliği üyeleri de Bilecik Adliyesi'ne giderek açıklamaya imza atan bazı emekli amiraller hakkında suç duyurusunda bulundu.